Bräserad ungtupp med trikolorterrin
och en svartvinbärssås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
2 st Kyckling bröstfileér á 160 gr per file
Salt och svartpeppar
2 dl rödvin
Till såsen
2 st rödlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk svartvinbärsgele
½ liter rödvin
½ liter vatten
1 msk balsamico vinäger
1 msk socker
några kvistar färsk timjan
1 msk osaltat smör till monteringen av såsen
Till trikolorterrinen
2 st rödbetor
2 st morötter
1 st blomkål
3 st ägg
3 msk grädde
salt och peppar
En nypa tryffelsalt
1msk fin hackad persilja
vatten i en tjockbottnad kastrull, skala och hacka löken och
tillsätt den i kastrullen. Pressa vitlöken och tillsätt även den
samt balsamicon och den hela kvisten färsk timjan. Låt detta
koka i 25 minuter under lock på svag värme. Tag upp den med-
kokta timjankvisten, den har gett sitt bidrag av smakerna.
2: Lyft av locket och häll i rödvinet samt sockret, Har du en stav-
mixer så skall du använda dig av den nu, kör mixern i kastrullen
tills löken har finfördelats i vätskan, låt den halvfärdiga såsen nu
koka ihop tills en tredjedel av vätskan återstår då monterar du i
smöret och gelen, rör om och såsen är nu färdig för servering.
Salta och peppra vid behov.
3: Skala och tärna rödbetan i mindre bitar, det samma gör du
med morötterna, blomkålen kan du bryta lös i knipper, koka
rödbetan, moroten och blomkålen tills det är ordentligt mjuka,
rödbetan måste du koka skilt för sig så den inte färgar av sig på
det andra rotfrukterna.
4: När rotsakerna är genomkokta gör du som följer: mixa först
rödbetan tillsammans med 1 st ägg, 1 msk grädde och den fint
hackade persiljan till en slet och fin massa, häll därefter upp
massan i botten på 4 st terrinformar. Fortsätt likadant med
blomkålen, men utan persilja, dvs: 1 st ägg och 1 msk grädde
mixas ihop med blomkålen. Massan fyller du på i terrinformarna
så att blomkåls massan hamnar över rödbetan. Gör till sist den
samma proceduren med moroten och strö till sist över på toppen
av terrin formarna en nypa tryffelsalt. Stek dem i vattenbad i
ugnen i ca 25-30 minuter på 125 graders värme.
När det är färdiga läggs det på förvärmda tallrikar och formen
avlägsnas, då avslöjas det tre olika nivåerna och framförallt det
tre olika färgerna på din terrin. Lycka till !
- Kycklingfileerna gnider du in med salt och peppar och steker i
smörad traktörpanna tills det blivit gyllenfärgade, häller därefter
på 2 dl rödvin och låter fileerna bräseras under lock. Lämnar det
kvar någonting av vätskan efter brässeringen så skall du givetvis
tillsätta den i din sås.
- Som tilltugg har jag valt att låta en morot och persiljerotsbit följa
den uppskivade kycklingfilen tillsammans med resten av tilltugget
och såsen har fått bilda en spegel på botten av tallriken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar