Stekt rödingfile med rotsaks ratatouilla
smörad vitvin och dillsås
Receptet för 2 personer
1 st hel röding ca 800 gr - 1 kg
1 st rödbeta
1 st morot
1 st rotselleri
1 st potatis
1 st palsternacka
8 st små lökar
1 msk socker
1 tsk tryffelsalt
peppar
Till såsen:
2 dl vitvin
1 dl grädde
2 msk smör
½ liter fiskfond
1 msk finskuren dill
kastrull. Fiskfileerna låter du vila på ett fat i kylskåpet tills det
skall användas.
2: Skala alla rotsakerna och ta tillvara skalresterna och lägg dem
i kastrullen med fiskrenset, fyll på med vatten så att det just
täcker allting i kastrullen. Låt det koka utan lock i 45 minuter.
Sila och tag tillvara vätskan, att den är djupt rödfärgad är helt
normalt eftersom rödbetans skal avgett färgämnet ifrån sig.
Låt fonden koka ytterligare tills endast en tredjedel av mängden
återstår, ca ½ liter. Fyll på med 2 dl vitvin och låt koka tills en
tredjedel av mängden igen återstår, dvs, du har nu reduserat
fonden två gånger.
Nu är fonden intensiv och starkt koncentrerad med en fyllig smak.
Tillsätt grädden och den finskurna dillen, låt den koka ihop
ytterligare till lagom tjocklek. Avsluta med att montera i smöret.
Salta och peppra efter behag. Obs: Ju längre du kokar såsen desto
tjockare blir den och dessutom intensivare i sin smak, därför är
det ytterst viktigt att du inte har saltat före utan gör det allra sist
när du anser såsen vara färdig, då blir den inte heller alltför salt.
(Det är nämligen så att saltet blir bara ännu mera koncentrerat
om du saltar i början av såskoket dvs, redan när du börjar med
fonden).
3: Skär rotsakerna i små tärningar, det små lökarna får vara hela.
Bryn rotsakerna och löken tillsammans i stekpannan, låt det få en
gyllenbrun färg, krydda med tryffelsaltet, pepparn och till sist
sockret, det gör att rotsakerna får en karamelliserad yta och en
fin glans. Håll ratatouillan varm under tiden du steker fisken.
4: Tag fram fiskfileerna och stek dem i en smörad stekpanna
2-3 minuter på var sida, beronde på hur stora dina fileer är.
Lägg dem därefter upp på tallrikar och placera ratatouillan
intill samt avsluta med såsen dels över fisken och vid sidan.
Vill man ha en mera sötaktig smak i såsen då vin är inkokt i
den kan man tillsätta 1 tsk socker mot slutet av kokningen av
såsen, det ger en mera balancerad avslutning i smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar