Chokladcremeé
Detta behöver du till två portioner.
1 banan
50 gr 75 %:ig blockchoklad
½ dl grädde
4 cl Pellegrino Marsala
2 msk konjak
Chokladströssel
2 msk socker
1 dl vaniljeglass
och sockret till en slet massa.
2: Smält chokladen i grädden tills den är helt rinnande, tag den
från värmen och häll direkt i matberedaren, kör på fullaste varv
matberedaren i några få sekunder, tillsätt glassen och kör en
en sista gång i ett par sekunder. Häll blandningen upp i höga glas.
Strö chokladströssel över och servera.
Jag vet folk som inte kan vara utan chokladens helbrägdagörande
krafter ens en hel dag, det har ett närmast narkotiskt förhållande
till chokladen. Och inte helt utan orsak heller, chokladens bästa
och kändaste ämne, substans, är nog theobrominet, en alkaloid,
hörande hemma till Metylxantinerna, ett ämne som är
svagt stimulerande och lugnande, men tros ändå inte ha någon
effekt på det centrala nervsystemet. Däremot är choklad tydligen
väldigt beroendeframkallande. Att chokladen förr trodes vara ett
afrodiaskum kan mycket väl ha uppstått genom det beroende-
tillstånd som så många hade till chokladen, idag däremot vet man
mycket bättre, att chokladen som sagt endast är ett svagt, nästan
omärkbart svagt stimulerande ämne, men ändå väldigt beroende-
framkallande, åtminstone för en del människor. Och det är ju så
gott på alla vis !
Vill man göra den här efterrätten ännu mera exklusiv sätter man
den mixade massan i en lagom stor skål för att sedan frysas ned
och efteråt behandlas på samma vis som glass. Då kan man också
servera en varm, stark och mörk chokladsås till, så blir effekten
liksom dubbelt upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar