och karamelliserade rotfrukter
samt en mörk skysås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
400 g nöt filé (ytterfilé) på oxe
4 st persiljerötter
4 st morötter
1 st rödbeta
1 st rotselleri
2 st rödlök
½ dl soya
2 dl rödvin
1 dl grönsaksfond
½ dl grädde
1 msk socker
Salt och peppar
2 msk creme frech
1 msk finskuren timjan
1 msk fin skuren gräslök
1 msk smör
God olivolja
och fyll på med ½ liter vatten. Låt detta koka tills endast 1 dl av
vätskan återstår, sila och spara vätskan, det är grönsaksfonden till
själva såsen.
2: Skär rödbetan, moroten, rotsellerin och löken i små tärningar
på 1x1 cm i storlek. Blanda dem samman och bryn dem i stek-
pannan med lite olivolja en kort stund, flytta blandningen
därefter upp i en ugnsskål och håll det varmt i ugnen till
serveringen.
3: Tag de skalade persiljerötterna och koka dem i osaltat vatten
tills det blivit mjuka, sila bort vätskan och flytta rötterna i en
mixer tillsammans med creme freche, smöret och den finskurna
gräslöken, mixa tills det blivit en jämn och fin smet, salta och
peppra samt smaka av. Håll den varm till serveringen.
4: Tag Nötfilen och skär upp den i 4 st á 100 g stora portions-
bitar, stek dem i smörad stekpanna ca 4 minuter på var sida,
lyft dem upp på skärbredet och låt vila en stund. Under tiden
gör du såsen så här: Deglacera stekpannan med soyan och röd-
vinet, fyll på med grönsaksfonden och sockret, låt detta koka en
liten stund, häll därefter i gräddden och låt den koka ihop till
lagom tjock konsistens, ju längre du låter grädden koka i stek-
pannan desto tjockare blir den och till sist rör du ner finskuren
timjan.
Montera allting enligt bilden ovan, nötfilebiffen kan du antingen
skiva upp i skivor eller låta den var hel, jag valde att skiva dem
för att man skulle kunna se att biffarna var rosastekta, medium.
Bon apetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar