Sverge kan prestera när det gäller gammal kultur och mat är
det på sin plats med ett besök till Borgå. En av Finlands
vackraste och äldsta städer, med anor tillbaka till antiken.
Borgå ligger vid en gammal handelsplats. Borgbacken i Borgå,
som möjligen är uppförd på grunderna av en gammal vikingaborg,
är troligen från slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet.
Stadens namn kommer från orden borg och å. Borgbacken som
ligger strax intill ån omges fortfarande av gamla vallgravar.
Handeln till Tavastland bedrevs längs Borgå å, och Stora strand-
vägen, (som också kallas Kungsvägen) från 1200-talet gick genom
Borgå.
Borgå är välkänt för sitt kulinariska kök och inte minst för sina
sniglar, Timbaali är den enda restaurangen i Finland som
specialiserat sig på sniglar allt från det klassiska vitlökssniglarna
till rena specialiteterna, Vill man kan man även få en rundtur i
snigelparken där dessa läckerheter föds upp, och har man inte
lust på sniglar går det även utmärkt med någonting annat, köket
kan nämligen också stolltsera med en anrik och exklusiv meny på
fisk, fågel och kött, allting i en högklassig stil, smakfullt och snyggt,
och med den så viktiga lokala anknytningen till råvaran utfört.
Antagligen finns inte den menyn kvar som vi åt av när vi besökte
restaurangen, stekt sikfile med rödbetssås, dillstuvad potatis och
vårprimörer, men säkerligen finns det minst lika goda och nyare
alternativ, det var ju trots allt 10 år sedan vi sist besökte platsen.
Men hur som helst en stad väl värt ett besök, både för kulturen
men absolut för matens skull, här kommer du i närheten av vad
en måltidsupplevelse kan frambringa, ett gott alternativ för alla
Finländare som vill uppleva en form av sinnenas mötesplats, och
för alla andra för den delen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar