med en söt-sur chutney och
marmorerad oljedressing
Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:
300-400 g grisnacke
2 dl torr cherry
1 msk socker
Salt och peppar
fyllningen mellan grisköttet:
En handfull skuren rukkola
1 msk tärnade annanasbitar
1 msk strimlad gurka
1 msk olja
½ tsk tryffelsalt
Chutney:
En halv röd paprika i små tärningar
1 st tomat i små tärningar
1 st rödlök i små tärningar
1 st vitlöksklyfta i små tärningar
En ytterst liten bit av chilipeppar i små tärningar
1 dl ättika
½ dl socker
1 msk smör
salt och peppar
Marmordressing:
1 dl god olivolja
2 msk balsamvinäger
½ tsk sockerkulör
salt och peppar
i fyra stycken lika stora delar, alltså en bit per portion på ca 50 g,
dessa skall sedan i sin tur skäras i två tunna skivor som skall
senare efter att det blivit kokade monteras på tallriken som på
bilden.
2: Häll cherry i en kastrull och lägg över det nedskurna grisnacke-
bitarna tillsammans med sockret, låt detta koka tills köttet är
genomkokt, salta och peppra lätt och låt grisköttet stå i vätskan
och kyla ned sig i rumstemperatur samtidigt som det tar upp
smaken av både sockret och sherryn.
3: Gör fyllningen till grisnacken på följande vis: Blanda samman
rukkolan med annanasbitarna, gurkan och tryffelsaltet, rör ned
olivoljan och låt det stå och dra i sig smaken en stund.
4: Blanda samman alla ingredienserna för chutneyn och låt det
koka ihop tills all ättika kokat in och grönsakerna blivit mjuka.
5: Blanda samman alla ingredienserna till dressingen och montera
en stripa av dressingen på dina tallrikar, var noga med att röra om
dressingen ordentligt mellan varje montering, det gör att din
dressing får den rätta konsistensen och när den fått ligga på tallrik
en liten stund flyter den ut just på det viset att sockerkulören och
balsamvinägern marmorerar ytan under oljan, ett resultat som är
mera mekaniskt än kemiskt och visar hur vätskor reagerar med
varandra genom olikheterna i intensitet.
Nu kan du montera alla detaljer kring receptet som på bilden
ovan. Jag har dessutom gjort en slags ytbränning på en extra bit
av grisköttet som bildar toppen på anrättningen.
Bon Apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar