tisdag 14 juli 2009

Smakernas centrum, minnet.





Med några små souvenirer i bagage, gastronomiska läckerheter,
minnen från några av det platser jag besökt är det inte svårt att
tänka tillbaka på själva resan och dess avsikter och mål: att
försöka hitta en Nordisk måltid med en smak som skulle kunna
ge rättvisa till vår skandinaviska identitet. Det som däremot
kommer att bli en närmast omöjlig uppgift är det att kunna
definiera den specifika nordiska smaken, då alternativen är så
otroligt många och alla lika värdefulla i sitt slag, alla är det lika
fullvärdiga och goda kandidater för en nordisk smak

Tänk er att ha konst som kan ätas upp, jag menar nu då inte att
vi skall gå lös på tavelramar eller målningar, men när någon en
gång sade till mig att konst kan vara flyktigt, -och jag tror inte
att man då hade tänkt sig att i första hand ha mat eller smaker
i åtanke-, så träffade ändå påståendet huvudet på spiken, om
än omedvetet men ändå med en träffsäkerhet som var lika
målande som alla det vackraste målningar man kan beskåda.
De souvenirer jag förde med mig hem var sannerligen flyktiga,
just på grund av att det inte skulle ha gått att uppbevara dem
så nämnvärt länge, och så är det ju så att livsmedelsråvaror ska
man ju inte spara allt för länge även om det går att frysas, då är
det trots allt bättre att njuta av dem så länge det ännu går.

Att med hjälp av dessa souvenirer, "matminnen", göra en resa
tillbaka i tiden, känna det dofter och smaker som resan förde
med sig är underbart, och även om den här slags "konst" ändå
är så väldigt flyktig, kortvarig och bräcklig är den trots allt ett
minne för livet, -och minnet det är ju beständigt, dit kan du
alltid återvända som en slags "matturist" och aldrig att du
behöver bli besviken eller drabbas av leda, minnet det är bland
annat vår hjärnas bästa upplevelselager, ett magasin fullt av
både smakfulla och berörande sinnesstämningar, det är bara att
ta för sig när andan faller på.

Några av det bästa råvaror vi lyckades bringa med hem var bla:
Kyckling från Norges bästa kycklinggård, Stange, stangekyckling,
den blev dagens förrätt, en krämig kycklingsoppa med libbsticka
och kålrot, ingredienser som är sedan gammalt kända, trofasta
och historiska. Kött från en lokal gård, Gubböle gård i Sverge, och
råmjölken från Österbotten, alla tre goda matminnen som vi åter-
skapade i en flyktig och kortvarig konst.

Bon apetité

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är ni tydligen hemma bland igelkottarna igen, och jag kan bara tacka för att ha fått vara med som fripassagerare på den underbara resan genom nordiska landskap och nordiska smaker. Det blev just en sån omväxlande, givande, ibland överraskande resa som jag hade hoppats på. Mange takk! :) //Pärlan

Christian Tikkanen sa...

JOVIST, och rotborsten är fortsättningsvis attraktiv....allvarligt talat så har resan varit mer en underbardet och intressant, synd bara att endast en bråkdel av allt det intressanta kom med på bloggen, men det kommer att komma i lagom stora portioner under hela resten av året, resan är ju på sätt och vis inte helt färdig ännu, till hösten blir det ett längre besök till Sverge och i samma veva besöker vi också Grythyttan för att delta i Måltidens kunnskapsdagar och kokbokens dag, då och där avslutas den officiella delen av själva matresan vår.


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge