lök och soltorkade tomater, viltsås, apelsininkokt kål.
palsternackpure och persiljerotsflarn
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
600 g rostbiff av älg
100 g källarlagrad seterost, eller en Goudatyp
om man inte har tillgång till en Norsk seterost.
1 st röd lök i skivor
3 st soltorkade tomater skurna i små tärningar
Svartpeppar
Apelsininkokta kålroten
1 st mindre kålrot skuren i 1x1 cm stora tärningar
2 dl apelsinsaft
1 msk socker
2 msk smör
Vatten
Palsternackpuren
8 st palsternackor
1 msk smör
½ dl tjock grädde
Salt och peppar
1 tsk finskuren färsk timjan
Viltsåsen
2 dl grönsaksfond
1 dl viltfond
½ l rödvin
1 msk socker
6 st krossade enbär
4 st krossade Tallkottkärnor
1 msk smör
delar du den i 4 st lika stora bitar och hackar dem lövtunna. Så
vrider du med svartpepparkvarnen några varv över varje löv-
biff, salta behöver du inte eftersom 50 g av osten som är salt
nog skall läggas på varje biff, till sist lägger du några lökringar
tillsammans med en lagom mängd tärnade soltorkade tomater
över och rullar ihop dina lövbiffar till fina runda paket. Låt dem
så vila i rumstemperatur tills du skall steka dem hastigt i
pannan.
2: Koka kålrotstärningarna i lite vatten, just så mycket att det
täcker tärningarna, låt det koka tills vattnet har nästan helt
avdunstat då häller du i apelsinsaften, sockret och smöret och
låter kålrotstärningarna koka ihop med saften till en marmelad-
aktig konsistens, håll den därefter varm till servering.
3: Palsternackpuren gör du så här: Koka rötterna mjuka i
osaltat vatten tills det är helt mjuka, lyft dem upp försiktigt och
lägg dem i en mixer tillsammans med smöret, grädden och den
finskurna färska timjanen, kör mixern tills du fått en slet och fin
massa. Salta och peppra samt smaka av. Håll den varm till
servering.
4: Gå över till att göra såsen, blanda samman alla ingredienserna
till såsen i en kastrull, låt det få ett uppkok och därefter får det
småputtra tills endast halva mängden återstår, då rör du i smöret
och såsen är färdig att serveras. Kom bara ihåg att sila den fören
du lägger den upp på tallriken.
5: Det är nu dags att som sista moment steka dina fyllda lövbiffar.
Det gör du i en ytterst het stekpanna tillsammans med lite olivolja
eller rypsolja, inte smör då det bränns mycket fort i den höga
temperaturen, däremot kan du mot slutet av stekningen klicka i
en liten bit smör för att ge den goda smaken. Biffarna steker du
snabbt i pannan lagom brynta, då är det som bäst och lite rosa i
köttet när du serverar dem. Jag har dessutom skivat några flarn
av persiljerot som jag rostat i olja och därefter dekorerat mina
tallrikar tillsammans med några blåbär på. Se bilden ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar