Rosmarinkryddad lammfilé
med bakt amadinepotatis, glaserad blomkål
och Grythyttan jaktvin sky
Ingredienser:
200 g fårfile
8 st medelsmå amadine potatisar med skal
några blomkålsknippen
½ liter Grythyttan jaktvin
2 msk svartvinbärsgele
½ liter viltfond
Några kvistar färsk timjan och rosmarin
3 st vitlöksklyftor
salt och peppar
1 dl god olivolja
1 tsk socker
späcka den med det färska örterna och lägg den till sidan för att
vila en stund före stekningen.
- Tvätta potatisen och lägg dem i en ugns form, är det lagom små
behöver du inte dela på dem, men i annat fall delar du dem i tu.
Salta och peppra dem lätt, skala vitlöken och pressa dem med i
potatisformen, häll på olivolja och ställ i ugnen att stekas på 180
grader i 25-30 minuter, då skall det vara mjuka och lagom
krispiga i skalet.
-Under tiden potatisen steks i ugnen tillagar du såsen på följande
sätt: Häll vinet och lammfonden i en lagom stor kastrull, låt detta
koka ihop till 1/3 kvarstår då tillsätter du gelén och eventuellt lite
sky som kommer när du steker fårfilén, avsluta sedan såsen med
en smörklick och smaka av.
-Koka blomkålsknippen mjuka i lättsaltat vatten, högst 2-3 min.
Sila av vätskan och sätt blomkålen till sidan för vidare bearbetning.
- Stek fårfilén på hög värme i högst 2 minuter per sida, lägg dem
därefter i aluminiumfolie där det får efterstekas i sin egna värme.
På det viset håller du köttet saftigt och det blir lagom rosa i färg.
Blomkålsknippena steker du i den samma pannan i lite smör, just
lagom brynta och därefter tillsätter du sockret och låter det
karamellisera blomkålen då blir den passligt glaserad, vill du kan
du hälla på lite vin strax efter och låta det koka in i blomkålen.
- Fårfilen skivar du upp i lagom stora skivor, ställer dem på tallrik
med såsen som spegel och potatisen samt blomkålen vid sidan av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar