fredag 19 mars 2010

Skolmaten. Det senaste inom skolmaten hemma i Finland ...

Man kan ju undra över varför jag väljer att på min blogg allt som oftast skriva om skolmaten och problematiken runt den. Saken är den att jag anser den ha blivit så undermålig och ned prioriterad att det behöver få bli allmänt känt bland så många som möjligt. Och enligt min menig är det så att det är i barndomen och det unga åren som matfostran skall ske, det är där och då den egna upplevelsen av vad god, näringsriktig, hälsosam och njutbar mat bör formas, det är där man bör få lära sig att måltiden innebär inte bara att äta, det är också en form av social samvaro där man skall trivas och ha det trevligt samman i en avstressande, lugn och harmonisk miljö. När detta är sagt och vi ser på vad framtiden har att bringa, kanske vi kan som jag i inlägget nedan konstaterar se på saken med en liten blygsam optimism.

Jag har noggrant följt och följer fortsättningsvis utvecklingen med den Finländska skolmaten, om den överhuvudtaget alls är på väg att förbättras i någon som helst riktning eller om den står på stället och stampar... med en viss entusiasm och blygsam optimism kan jag konstatera att det trots allt sker någonting med den, Det enda trista är att upplysningen jag nu tänkt att delge er är material och nyheter som kommit till min kännedom från annat håll en det Finländska mediat, Äkta vara organisationen har gett ut följande information om den Finländska skolmatens tillstånd och framtida öde, trots allt ett glädjebud som man får hoppas att blir ALLA skolors motto.
Läs artikeln här nedan:

Finländsk skolmat uppgraderas

Nyheter. 16 mar.
Finlandssvenska skolbarn får, precis som de svenska, näringsberäknad mat.
–Men vad om de inte äter av den?

Det frågade sig Harriet Strandvik, aktiv i finlandssvenska Marthaförbundet. Nu är hon projektledare för Operation Skolmat, som dragit igång i vinter.

Marthaförbundet är med sina över 10 000 medlemmar Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. I år har de dragit igång Operation Skolmat för att inspirera barnen och alla som finns runt dem till bättre mat.
Bakgrunden till projektet är bland annat dåliga siffror om finlandssvenska skolbarns kostvanor, för lågt intag av fibrer (frukt, grönt och bröd) och för högt intag av socker.

Harriet Strandvik anser att den offentliga måltiden är bortprioriterad. Finland följer samma utveckling som Sverige med stora centralkök. Små kök läggs ner och med dem även den personliga känslan för måltiden – matkärlek, arbetsglädje, kvalitet.

– Det verkar som om offentlig mat är en enbart en ekonomisk belastning, måltiden är för Operation skolmat en möjlighet att matfostra barn och unga på ett positivt sätt.

I projektet kommer de inblandade skolorna att bjuda på en grönsaksbuffé, personalen utbildas och inspireras. Resultatet från en av skolorna var slående: Grönsakskonsumtionen gick upp från 8–41 kilo per dag och eleverna blev piggare.
Operation skolmat ska också verka för att smakträning enligt Saperemetoden ska ingå i undervisningen.
Det är också viktigt att få med sig föräldrarna på båten. Familjerna ska informeras och få stöd och inspiration med hjälp av matlagningskurser och kockdueller.



4 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Fortsätt, fortsätt.. det ger sakteliga resultat... Här har vissa skolor börjat profilera ekologisk och välgjord mat.. En helomvändning!

Jag såg idag på bladet att Oliver James börjat samma kamp - både i England och USA!

Kanske dagens kockar är de enda som kan lyfta upp folkhälsan via maten!

Ju mer kändis ju mer effekt!

Glad påsk!

Christian Tikkanen sa...

Tack min vän. Och Oja, vi slutar inte den här kampen i första hast, små blygsamma förtecken till ändring i skolmatens vara och väl kan man se i horisonten. Och jag tror mera än jag hoppas att politikerna kommer att vara de som går förlorande ur denna strid, de första bevisen för de fick vi i år vid vårt senaste besök till Grythyttan, Ingen i Finland hade ens hört om SAPERE och hur den kan förverkligas för såväl skolungdomar som äldre i åldringsvården, Under vårt besök där kom jag i samspråk med några Finländska besökare som var inbjudna till att medverka i seminarium om skolmaten och Sapere bland annat genom den Svenska organisationen Allebarnsrätten. Den Finländska delegationens okunskap och förvåning över denna metods existens var påfallande och gav vid handen hur illa det Finländska matmedvetandet för unga och gamla är. Lyckligtvis var det så att en i delegationen var en representant för Marthorna i Finland och nu har det ju infört Saperemetoden i två skolor i Finland, som ingår i ett pilotprojekt, just för att påvisa den oerhörda vikten av att kunna ge näringsriktig och framförallt näringsrik och hälsosam mat på ordentliga råvaror dessutom helst lokalt odlade och på skolan handgjorda.

stephan sa...

Men skolbarnen kunde ju titta på filmen "Råttatouille". En fantastisk ironi över Frankrike MEN även en introduktion i smakandets konst. Du har väl sett den??
Noterar att många kockar envisas med att skriva god appetit med ett p, medan fransmännen nog använder två :)

Christian Tikkanen sa...

Hej Stephan, Du har så rätt så, jag har inte sett hela filmen bara några brottstycken ur den, har länge tänkt skaffa mig den det har bara inte blivit av ännu. Tack för tipset till rättstavningen skall rätta till det.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge