Finländsk skolmat uppgraderas
Nyheter. 16 mar.
Finlandssvenska skolbarn får, precis som de svenska, näringsberäknad mat.
–Men vad om de inte äter av den?
Det frågade sig Harriet Strandvik, aktiv i finlandssvenska Marthaförbundet. Nu är hon projektledare för Operation Skolmat, som dragit igång i vinter.
Marthaförbundet är med sina över 10 000 medlemmar Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. I år har de dragit igång Operation Skolmat för att inspirera barnen och alla som finns runt dem till bättre mat.
Bakgrunden till projektet är bland annat dåliga siffror om finlandssvenska skolbarns kostvanor, för lågt intag av fibrer (frukt, grönt och bröd) och för högt intag av socker.
Harriet Strandvik anser att den offentliga måltiden är bortprioriterad. Finland följer samma utveckling som Sverige med stora centralkök. Små kök läggs ner och med dem även den personliga känslan för måltiden – matkärlek, arbetsglädje, kvalitet.
– Det verkar som om offentlig mat är en enbart en ekonomisk belastning, måltiden är för Operation skolmat en möjlighet att matfostra barn och unga på ett positivt sätt.
I projektet kommer de inblandade skolorna att bjuda på en grönsaksbuffé, personalen utbildas och inspireras. Resultatet från en av skolorna var slående: Grönsakskonsumtionen gick upp från 8–41 kilo per dag och eleverna blev piggare.
Operation skolmat ska också verka för att smakträning enligt Saperemetoden ska ingå i undervisningen.
Det är också viktigt att få med sig föräldrarna på båten. Familjerna ska informeras och få stöd och inspiration med hjälp av matlagningskurser och kockdueller.
4 kommentarer:
Fortsätt, fortsätt.. det ger sakteliga resultat... Här har vissa skolor börjat profilera ekologisk och välgjord mat.. En helomvändning!
Jag såg idag på bladet att Oliver James börjat samma kamp - både i England och USA!
Kanske dagens kockar är de enda som kan lyfta upp folkhälsan via maten!
Ju mer kändis ju mer effekt!
Glad påsk!
Tack min vän. Och Oja, vi slutar inte den här kampen i första hast, små blygsamma förtecken till ändring i skolmatens vara och väl kan man se i horisonten. Och jag tror mera än jag hoppas att politikerna kommer att vara de som går förlorande ur denna strid, de första bevisen för de fick vi i år vid vårt senaste besök till Grythyttan, Ingen i Finland hade ens hört om SAPERE och hur den kan förverkligas för såväl skolungdomar som äldre i åldringsvården, Under vårt besök där kom jag i samspråk med några Finländska besökare som var inbjudna till att medverka i seminarium om skolmaten och Sapere bland annat genom den Svenska organisationen Allebarnsrätten. Den Finländska delegationens okunskap och förvåning över denna metods existens var påfallande och gav vid handen hur illa det Finländska matmedvetandet för unga och gamla är. Lyckligtvis var det så att en i delegationen var en representant för Marthorna i Finland och nu har det ju infört Saperemetoden i två skolor i Finland, som ingår i ett pilotprojekt, just för att påvisa den oerhörda vikten av att kunna ge näringsriktig och framförallt näringsrik och hälsosam mat på ordentliga råvaror dessutom helst lokalt odlade och på skolan handgjorda.
Men skolbarnen kunde ju titta på filmen "Råttatouille". En fantastisk ironi över Frankrike MEN även en introduktion i smakandets konst. Du har väl sett den??
Noterar att många kockar envisas med att skriva god appetit med ett p, medan fransmännen nog använder två :)
Hej Stephan, Du har så rätt så, jag har inte sett hela filmen bara några brottstycken ur den, har länge tänkt skaffa mig den det har bara inte blivit av ännu. Tack för tipset till rättstavningen skall rätta till det.
Skicka en kommentar