Grillad grisfilé med pommes Anna
brynta rotfrukter och en timjansås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
600 g grisfilé (Inner filé)
8-10 st tvättade potatisar
2 stora gula lökar
2 st persiljerötter
2 st morötter
160 g rotselleri
Några små charlottenlökar
Några kvistar färsk timjan
Salt och peppar.
Smör
2 dl rödvin
1 dl grädde
Ingredienser:
600 g grisfilé (Inner filé)
8-10 st tvättade potatisar
2 stora gula lökar
2 st persiljerötter
2 st morötter
160 g rotselleri
Några små charlottenlökar
Några kvistar färsk timjan
Salt och peppar.
Smör
2 dl rödvin
1 dl grädde
1: tvätta och skala persiljerötterna, moroten och sellerin , spara på skalresterna, lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten just så mycket att det täcker och koka till en fond, den skall du senare använda till såsen.
2: Skär de skalade rotfrukterna i lagom stora tärningar, skala charlottenlöken och tillsätt dem hela i rotsaksblandningen. Blandningen steker du i het stekpanna strax före serveringen.
3: Skiva potatisen och löken i tunna skivor, stek potatis och lök tillsammans, och häll dem därefter upp i en ugnsfast form och grädda i ugnen på 165 graders värme i 25-30 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Tag formen ur ugnen och stjälp upp potatiskakan "Pommes Anna" och skär ut lagom stora portioner till var och en.
4: Det är dags att sila fondkoket och ta tillvara vätskan, häll fonden över i en kastrull, tillsätt vinet och låt det koka ihop tills halva mängden vätska återstår då tillsätter du färsk timjan och till sist grädden, låt det koka upp och såsen är färdig. Vill du ha den tjockare låter du såsen koka ännu längre. Såsen kan med fördel göras färdig långt på förhand.
5: Stek grisfilen hel på grillen eller i en räfflad stekpanna just så länge att den blivit nästan genomstekt, tag den upp och lägg den i aluminium folie, låt den vila i någon minut förren du skär den i portionsskivor. Lägg upp den stekt/ grillade grisfilén och tillbehören på förvärmda tallrikar och ha såsen upp i en såsskål varifrån alla försyner sig själva.
Bon Appetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar