onsdag 25 augusti 2010

Roten till det goda

Det är nu två år sedan potatisen firades över hela världen med Potatisen internationella år 2008, en händelse som FAO, federala agrikulturella organisationen, en del av FN,  var organisatör och ledare för. Budskapet som det internationella potatis året ville föra fram var i alla avseenden värdefullt och anmärkningsvärt: Potatoes on the front line against poverty,  Potatisen i frontlinjen mot fattigdom,och inte bara det, utan också i alla avseenden i frontlinje mot svält och nöd. Många är det som påstår att potatisen borde man inte äta så mycket av då den innehåller stärkelse och kolhydrater, och vissa grupperingar, eller skall vi kalla dem för kostfanatikers, tar steget till och med så långt ut att det påstår potatisen vara obehövlig, enligt deras kostteorier då, men saken är nu en gång för alla den att potatisen innehåller så mycket mera än bara dessa kolhydrater, stärkelser och mineraler, den bär faktiskt på en gömd skatt som läkarvetenskapen så vitt upptäckt och lärt sig förstå.


Människan behöver ett hormon vid namn seratonin, och har man brist på detta hormon får man huvudvärk, mister aptiten, får koncentrationssvårigheter och i värsta fall kan man drabbas av minnesluckor och dessutom få otroliga sömnproblem. För att låta kroppen råda bot på detta själv är det så att den behöver kolhydrater för att tillsammans med tryptofan bilda seratoninet och den kolhydraten bör vara stärkelserik för att vi skall kunna ta till oss och bilda detta hormon, därför är det inte heller nog med bara vanliga grönsaker, ägg, rött kött eller kyckling som nu tex, LCHF förespråkare använder sig av, det krävs så att säga lite mera än vad alla dessa olika kostråd försöker uppbringa av hälsa för en, det krävs en potatis, rätt och slett. Och inte nog med det, potatisen botar också en farlig sjukdom som är känd som sömnsjukan. Så potatisen är i allra högsta grad en rotfrukt vi borde lära oss att använda med respekt och inte bara anse den som ett nödvändigt ont.


Jag kommer att ge en hel del recept på den här gyllene roten här framöver, det är ju trots allt dags att skörda och lagra den nu innan frosten tar den, och så kan vi ju alla samtidigt tänka över vilken nytta den egentligen gör för vår kropp, samtidigt som den mättar så botar den också en hel del sjukdomar, tänk på det nästa gång du tänkt att avstå från att äta den. 






Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen