MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.

Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen.

söndag 22 augusti 2010

Lindad kyckling


Beaconlindad kyckling, kornrisotto med svarttrumpet svamp
rotsakspytt och en svart sky sås

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st kycklingfiléer 
2 st beaconskivor
salt och peppar
Smör till stekning

Till Kornrisotton
1 dl korngryn
2 dl Svart trumpetsvamp, ( fryst eller torkad )
1 morot
1 lök
½ dl riven Västerbotten ost
Peppar
1 dl vitvin
2 msk smör

Till Skysåsen
 1dl Höns eller kycklingfond
2 dl rödvin
1 msk brunt socker
1 tsk sirap
50 g smör
1 msk skuren färsk timjan
1 st hackad charlottenlök
1 tsk senap

1: Börja med att koka korngrynen mjuka, ( det tar ca 20 minuter) när du gjort det sköljer du av grynen med kallt vatten och lägger dem därefter i en skål att vänta på nästa moment.  Skala moroten och löken och skär dem därefter i mycket små tärningar, svampen hackar du fint. Tag fram en tjockbottnad kastrull och lägg i 2 msk smör. Fräs moroten, löken och svampen i smöret en liten stund, tillsätt därefter det avkylda korngrynen i kastrullen och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll över vinet, låt det småkoka tills vinet nästan kokat in i grynen men ändå inte så mycket att det blir torrt, i det läget rör du ner den rivna Västerbottenosten samt pepprar om det behövs. Nu är kornrisotton, "kornotton" färdig för servering, eller kan hållas varm tills den skall serveras.

2: Lägg lite av smöret i en kastrull och fräs charlottenlök och timjan  med 1 msk brunt socker och 1 tsk sirap. Tillsätt därefter senapen under omrörning och till sist häller du över fonden och vinet, låt det koka tills halva mängden  återstår då rör du ner resten av smöret, du så att säga monterar smör i såsen och gör den klar samtidigt som den får en speciell glans och delvis också tjocknar.

3: Tag nu fram kycklingfiléerna och surra en beacon skiva över varje kycklingfile så att det bildar ett slags paket. Stek dem i smör tills det fått en vacker gyllene färg, ställ dem därefter på efterstekning i ugnen på 145 grader i ca 7-8 minuter. När det är färdiga delar du varje filébit i två avlånga delar som du placerar bredvid kornrisotton på din tallrik, såsen den låter du bilda en spegel på tallriken. (Se bilden ovan) Lycka till.

3 kommentarer:

MoWe sa...

Igår lagade vi din beaconlindade kyckling hemma. Samt kornrisotton och såsen... oj så gott! För engång skull försökte jag hålla mig till receptet till punkt o pricka, oftas brukar det bli att jag följer ett recept halvägs sen får jag för mig att experimentera vidare själv. Men det lönade sig att vara exakt den här gången. Och nu har vi ännu risotto att värma=)

Christian Tikkanen sa...

Vad trevligt om det föll i smaken. Och vet du att Risotton kan du med fördel blanda samman med lite creme frech nästa dag och bara värma upp som hastigast, och vill man kan man även röra ner rester, typ vad man råkar ha i kylen, jag brukar skära i tärningar överbliven rostbiff, kyckling, typ sådana ting, och vill man ha den extra matig utan att för den skull nu måsta köpa en hel del från butiken så kan man steka några ägg på båda sidor, därefter skära dessa stekta ägg i mindre tärningar och blanda ner de i kornrisotton, då blir det ganska nära lik den Indiska rätten Nazi-goreng, som består av ris och rester.

MoWe sa...

Eftersom vi hade en bit chevre hemma blev det ugnsbakade tomater med kornotto-fyllning och chevre på ytan. Gott! (stekte nog dessutom potatis&ägg till...)