Receptet för 4 personer
Ingredienser:
600 g Ren innerfilé ( 150 g per/person
Salt och peppar
Smör till stekningen
300 g kålrot i små tärningar
3 dl färsk apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
½ dl socker
1 tsk skuren, färsk timjan
4-6 st brysselkål per person ( eller 16-20 st)
4 st färska fikon
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk smör
8 st skalade hela potatisar
3 msk blå mögel ost
1 tsk riven pepparrot
1 msk smör
½ dl grädde
½ liter köttfond
1 dl rödvin
2 msk smör
1 tsk tomatpure
eventuellt salt och peppar, beroende på hur kraftig din köttfond är, det måste man smaka sig fram till.
Notera:
I alla mina inlägg där det förekommer fonder av alla det slag, köttfond, fiskfond eller skaldjursfond, buljonger eller köttglasser så är det så att det självklart varit frågan om egna kokade fonder, inte färdiga som man köper på butik. Här får ni en grundlig beskrivning i hur man gör den egna fonden själv.
Gör så här; Allt det köttrens, fiskrens, hönsrens eller skaldjursrens du tänkt låta gå i soporna tar du givetvis vara på, lägger det i en kastrull och fyller vatten just så att det täcker, nämnas bör att självklart kokas, kött, fisk, skaldjur och höns skilt för sig, sedan lägger du i allt av skalrester från lökar, morötter, andra rötter och grönsaker i kastrullen, kokar detta i minst 2 timmar, silar och fryser ned eller använder dig av det direkt. Det här är att utnyttja råvaran maximalt, en självklarhet i alla restaurangkök som egentligen också borde höra hemma i vardagsköket. Jag gör alltid så att när jag inhandlar mitt kött skall putset få ligga kvar på köttet, fisken den filéar jag själv och kycklingen styckar jag själv just för att kunna göra mina egna fonder, men kan man inte och vill man inte göra det själv kan man ju alltid be om att få med sig allt detta renset från butiken.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar