Honungs-glacerad gårdskyckling
rödkåls samt morot och broccoli brässé
potatis provencale och en svartvinbärssås
Gnid in en hel kyckling med salt och peppar, lägg den därefter i en långpanna. Blanda i en skål 2 msk honung med 2 msk soya, 1 dl vitvin och några droppar citronsaft, pensla detta på den hela kycklingen i långpannan och sätt till sist några smörklickar på toppen av kycklingen, resten av "marinaden" häller du i långpannan med kycklingen. Skala några lökar och lägg dem med i långpannan för att ge smak åt skyn du kommer att få av kycklingen. Grädda kycklingen i ugnen på 165 graders värme i ca 45 minuter, ös då och då. Ta till vara skyn som kommer av kycklingen, den skall du laga såsen av på följande vis: Koka upp skyn i en kastrull tillsätt 1 msk svarvinbärsgele eller sylt under omrörning, häll i 1 dl rött vin och låt det koka till lagom simmighet, montera till sist i 1 msk smör och såsen är färdig för servering.
Strimla rödkål, skär morot i tunna stavar eller ringar och bryt broccoli i små knippen, fräs allt detta i en stekpanna med smör och tillsätt mot slutet en del finskuren timjan, ca 1-2 tsk. Skiva rå potatis i tunna skivor, det samma gör du med en del lök, blanda samman och stek i rikligt med smör, pressa även några vitlöksklyftor över potatisen, stek potatisen gyllenbrun och mjuk. Servera genast.
Kycklingen trancherar du i tunna skivor och ställer på ett stort serveringsfat eller direkt som portioner på tallrikar.
Bon appetit
2 kommentarer:
en mkt vacker och smakrik rätt, rekommenderas varmt, perfekt nu till lillejul =)!! tack
Tack och god jul till dig Jenny. Hälsa med dig till alla från oss.
Skicka en kommentar