_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
3 kommentarer:
Hallå i Stenröset! :)
Om du tar en liten paus i hejandet på Charlotte Kalla så kanske du kan upplysa mig lite i det totala mörker som råder?
Finns det nåt sätt att ersätta vanlig äggstanning i t.ex. böcklinglåda om någon vid matbordet inte tål ägg? Eller måste man bara ge upp och börja planera nåt annat?
Tack på förhand. Krama Skruvan från mig. ;)
Zwei
Är det kaaamosperioden som är försenad eller är det total solförmörkelse där borta.. =) Jag skall bringa lite ljus i det där "totala mörkret" då. Det finns en del trix för att ersätta äggstaning med. Men om det är lika effektiva och fyller samma funktion som äggstaningen kan man ju diskutera. Hur som helst, det här gör vi på restauranger när vi får en äggalergiker att tampas med. I stället för äggena du skall ha i mjölkblandningen lägger du hälften så mycket riven ost och 1-2 msk maizena eller mjöl kom bara ihåg att känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Det här är ett trix och så finns det ett till, du helt enkelt kokar en mycket tjock bechamel som du sedan blandar ner i din böcklinglåda, och kom ihåg att öka på tiden för gräddandet med 10 extra minuter så att allting hinner tjockna och stabilisera sig, gör du det dagen innan är den ännu bättre för då har den mesta vätskan avdunstat lagom mycket bort. Men smaken är ju inte då på nära håll ens den samma som när man lagar med äggstaning, det måste medges. Blev det någon ljusning i tillvaron ???
Ja tack. Knepen kände jag inte till men hade nog en aning om att smaken kanske blir lite lidande om man ersätter den äkta varan med nåt annat. Det brukar vara så..
Zwei
Skicka en kommentar