Det är underbart se hur entusiastiska och ivriga människor blir när man samlar dem kring mat och det får delta i en matlagning, det blir som barn på nytt. Tävlingsandan var det heller ingen brist på, det är ju så att när man delar in en grupp människor i tre läger, förrättslägret, varmrättslägret och efterättslägret brukar tävlarinstinkten nog komma upp till ytan och det gjorde det nog här också, och alla gjorde sitt bästa för att försöka avbilda rätterna efter bästa förmåga enligt hur det såg ut på bilderna i recepten. Speciellt efterätten blev jag mycket imponerad över hur nära det orginala det lyckades komma i sin strävan, det var fint gjort. Maten och samvaron njöt vi av på bästa vis, ett stort tack till er alla gubbar och vår Värdinna för att jag fick dela ert sällskap.
Torsdagen sedan efter ett stadigt morgonmål, bar det av till Yle-studion, radio vega Österbotten för en intervju och lite kockande i studion, där talade vi bland annat om mitt stora intresse för lokalproducerat och om det nya nordiska köket och en hel del om skolmaten. Sedan på torsdagskvällen blev det en föreläsning om just det nya nordiska köket och kortrest mat och kvällen avslutades med smakprov och man kunde ställa frågor och också bläddra i en del kokböcker jag hade slarvat med mig.
Dessa två dagar var upplevelsefyllda och härliga, intressanta och spännande, dem kommer jag minnas med glädje.
Fredagen vistades jag så i Jakobstad och där höll jag på kvällen en föreläsning för skolköksor, politiker och kostchefer om hur viktig maten är för vår hälsa och hur viktigt det är att vi använder oss av riktiga råvaror även i skolköken och det vill jag tacka Marthaförbundet för att det ordnade med denna Marthasalong. Tusen tack mina damer, ni gör ett ofantligt stort och gott arbete för alla i samhället, det skall ni vara stolta över.
Jag gläds med er över att operation skolmat även fortsätter i år. Vi kämpar vidare.
2 kommentarer:
Kommer det recept på puddingen?
Yepp. sätter ut det med en gång.
Skicka en kommentar