Jag har besökt under tre dagar minst 10 kök i Österbotten, en och annan acceptabel men flertalet rena minkfarmer....! Jag säger precis som Bert Karlsson en gång sa i Sverige, fy sjutton vilken sörja, kattmaten är ju renare och vackrare. Bedöm själva, bilder från i höstas och nu i vår.
söndag 27 mars 2011
Arrogans, likgiltighet eller okunskap...??
Jag har besökt under tre dagar minst 10 kök i Österbotten, en och annan acceptabel men flertalet rena minkfarmer....! Jag säger precis som Bert Karlsson en gång sa i Sverige, fy sjutton vilken sörja, kattmaten är ju renare och vackrare. Bedöm själva, bilder från i höstas och nu i vår.
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
10 kommentarer:
Jag följer med din kamp Christian, även om jag inte tagit mig tid att kommentera dina inlägg på länge. Det är ett fint jobb du gör! Jag har också försökt aktivera mig lite här söderut. Blev till min stora glädje inbjuden att hålla föreläsning för hela skolans föräldrar (lågstadiet mina barn går i). Det kommer att handla mycket om äkta, mättande, bra mat av goda råvaror. Jag talar också lite om skolmaten. Och innan du hinner påminna mig Christian ;) så jo, jag tänker särskilt betona vikten av att äta tillsammans med familjen och att laga maten samt sitta ner och ta det lugnt när man äter! Ser fram emot uppdraget, det blir 11.4.
Så bra Nina! Desto flera vi blir som påkallar skolmatens otroliga betydelse för eleverna desto bättre. Skolan har en kulturfostrande roll i skolmaten, köksorna är kulturbärare och spelar en viktig roll i det sammanhanget. Som matambassadör kan jag nämna för dig att till hösten startar Operation skolmat på nytt, pengarna väntar de bara på nu från staten. Och Allebarnsrätten samt någonting så fint som Skolmatsakademien har jag kontakt med för att skapa en systerorganisation i Finland med. allt detta sker i Höst under det Nordiska sammarbetet som Finland är värd för i år. Som Matambassadör ser jag nu mycket mera positivt på framtiden också för Finlands del. Mycket händer i det dolda nu som jag senare kan offentliggöra för er alla.
Måste kommentera den där nedersta bilden. Såna där serveringskärl borde bannlysas i skolmatsalar. Ser mer ut som utfodringsskålar till djur(t.om svärmors hund har vackrare skålar.) Fram med glas- och porslinskålar i matsalen och låt de där kipporna hållas i köket! Skulle man ha lust att hälsa alla skolkök.
Helt sant Monica. Lyckligtvis så var det där väl nog bara ett engångstillfälle som inte lär ska upprepas mera, enligt vad jag blivit informerad om. Men vist ser det onekligen oaptitligt ut...! Vi hörs.
Men vad är det i den där skålen??
en korvsås...........gjord enligt receptet: Osmakligt och Onyttigt, minkmat med finess.........
Översta bilden trodde barnen var fråga om bullaskivor eller fattiga riddare, döm om förvåning när det informerades om att det nog var fiskfärs i fatet....... man kunde slita sitt hår, men då jag inte har nästan något kvar får jag börja slita hustruns......
Stackars kvinna;)
Jaha, jag trodde det var bulla och nån sorts vaniljpudding eller -sås...
Nej det var det inte, tyvärr. Det var mat lagad utan någon som helst kärlek och omsorg. Jag har blivit lärd via den hårda skolan att EN SUR KOCK LAGAR ALDRIG GOD ELLER APTITLIG MAT. Och det här är ett typ exempel på det, ett skolexempel taget som ur en lärobok om hur man inte skall göra med maten. Här har nog, (även om köksorna inte borde risas) även kökspersonalen all orsak att ta till sig den här kritiken, att man ens ids servera den här smörjan, det är det bästa beviset på likgiltighet och arrogans enligt min mening, då får alla andra tycka vad det vill, men jag blir rent ut sagt förbannad.
Skicka en kommentar