Bovete-panerad Torskrygg, spröda vårprimörer
med matvete, skirat smör och gräslök samt
en ärtconsommé
Ingredienser:
150 g torskfile, (ryggbiten)
1 msk bovete
salt och peppar
20 g gröna ärter
1 dl fiskfond
½ dl vitvin
1 tsk smör
salt
några små blomkålsknippen
2 st gröna sparris delade i två
Vårlök skuren i grova bitar
Halv paprika utan skal, skuren i bitar
(Rosta paprikan i ugnen och skalet går att ta bort)
2 msk matvete
100 g smör
1 msk gräslök
salt och peppar
saften av en citron
1: Salta och peppra fisken och panera den i bovetemjöl. Låt stå och vila under tiden du förbereder allt det andra.
2: Koka matveten i vatten tillsammans med några nejlikor, ett lagerblad, 3 msk ättika, salt och 1 tsk socker. koka dem i max 15 minuter. OBS! Häll inte av vattnet när det är färdiga, lägg i alla rotsakerna i det varma vattnet tillsammans med matvete kornen och låt de stå och dra i sig av smakerna ur vätskan i 3 minuter, och så blir det även lagom mjuka och inte sönder kokta.
3: Stek fisken i het stekpanna med lite av smöret, ös då och då, men stek inte fisken mer än max 1,5 minuter på var sida, pressa saften av en citron över, tillsätt resten av smöret samt den hackade gräslöken, ös över fisken och dra av värmen, servera.
- Ärtconsommén skall serveras lite varm, men går också att serveras kall. Gör så här: sätt alla ingredienserna för consommén i en kastrull, låt det koka upp och mixa det därefter med en stavmixer till en slet och lättflytande konsistens, behövs det tillsätter du lite mera vitvin, salta och peppra, smaka dig fram.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar