Här i norden kan vi vara mera en stolta över de faktum att kunna skörda allt det som naturen ger oss, det är inte en given sak för alla på det här jordklotet det, vi har en unik allemansrätt som bara existerar här hos oss, vi har en relativt ren natur jämfört med resten av världen, vi har en artrik fauna och en kulturhistoria som gör många avundsjuka. Och för att inte tala om alla det egna och lokala råvaror som sätter sin prägel på vår vardag.
Jag skulle så önska att man i dessa tider när den lokala maten, den närodlade och KORTRESTA maten med alla sina fina egenskaper blir allt mer populär också bland vanligt folk, inte bara bland oss proffesionalister, att man skulle stanna upp en liten stund och tänka över situationens allvar. I dag slänger vi allt för mycket mat i från oss på soptippen, mat som det egentligen inte är något fel på alls. Mat som kunde ha hjälpt någon annan ifrån att svälta ihjäl... Och i vår iver över att alltid ha ett för välfyllt, och i allt för många fall även överfyllt kylskåp, hamnar vi en slags ångestfylld och känslomässig kamp med oss själva, vad skall jag göra med detta, hur skall jag förhålla mig till det här osv, osv... och slutsatsen blir att vi slänger det vi inte vill befatta oss med, eller hur...känner du igen dig själv?
På vilket sätt, och varför kommer då det närodlade och kortresta in i det här sammanhanget ? Jo, för mig som kock har det en stor betydelse, jag kan med mina val göra någonting åt saken, jag kan välja att utnyttja den egna råvaran maximalt och effektivt vilket innebär att jag använder alla delar av råvaran samtidigt som jag skapar något eget och lokalt, och det kanske jag som måltidskapare är mera benägen att vårda och upprätthålla, någonting jag inte ville kasta bort i all hast, eller hur. Och andra sidan kan jag välja att söka långväga resta råvaror, råvaror som med sina långa transporter har påverkat miljön negativt, råvaror som sällan eller aldrig fått all den omsorg och kärleksfulla behandling som det borde få, allt för ofta är det råvaror som genomgått en slags artificiell strålning och en slags stressad mognads-process för att tåla den långa transporten, det är genmanipulerade, fulla av anabola steroider, proppade med strålning, mediciner och tillsatser som man får fundera över hur det kommer att påverka oss i vår hälsa i framtiden, och dessa råvaror anser vi vara njutbara och fullt acceptabla för oss samtidigt som vi lätt kan kasta dem på soptippen om de inte behagar oss.
Det är här jag skulle villa att ni stannade upp och tänkte efter lite, hur kan jag påverka det här genom mina val ??? Råda bot på svälten i världen finns det säkert en hel del lösningar på men det är bara det att ingen ser ut att villa göra något med det. Hur skulle det vara om man helt slutade modifiera och stråla maten för att kunna sända den runt halva jordklotet och i stället koncentrerade sig på att ge den maten till det som svälter, ge dem den maten på lika villkor som vi intalar oss själva att vår lokala och kortresta mat i vår egen region är värdefull och unik, vad vet jag...kanske världen hade sett lite annorlunda ut då, kanske vi hade värdesatt råvaran, maten och måltiden på ett helt annat sätt och inte kastat mat för miljon-belopp. Du och jag har ett gemensamt ansvar i det här, våga ta det ansvaret och gör någon glad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar