Stekt hälleflundra på sparrisbädd
med matvete, smörslungade morötter
och en vitvin-sås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
600 g Hälleflundra (Norska: Kveite)
1 bunt grön sparris ) ca 12 st
2 morötter
1 hackad röd lök
4 dl vitvin
1 tsk socker
Salt och peppar
2 dl matvete
1 msk ättika
600 g Hälleflundra (Norska: Kveite)
1 bunt grön sparris ) ca 12 st
2 morötter
1 hackad röd lök
4 dl vitvin
1 tsk socker
Salt och peppar
2 dl matvete
1 msk ättika
1: Börja med att putsa och torka av fiskbitarna du köpt hos din lokala fiskhandlare, strö lite salt och svartpeppar över fisken och låt den vila på köksbänken i någon minut.
2: Skala morötterna och skär dem i slantar. Låt dem koka i lättsaltat vatten tills det är nästan mjuka. Sila bort vattnet och tillsätt smör i kastrullen, värm upp smöret i kastrullen med moroten och låt dem badda en liten stund i smöret förren du lägger dem upp på tallrikar, det här momentet gör du allra sist när fisken redan är färdigstekt och upplagd på fat eller tallrikar.
3: Koka matvete som det anges på förpackningen, när det är färdigt silar du bort vattnet, och tillsätter löken ättikan och en klick smör i kastrullen med matveten, salta och peppra lätt, sätt lock över och låt matveten med den hackade löken och smöret vila på köksbänken till servering.
4: Det är nu dags att steka dina fiskbitar i stekpannan med lite smör, låt dem stekas vackert gyllen-bruna på bägge sidor, det tar inte längre än 2-3 minuter, lite beroende på hur tjocka dina fiskbitar är. Samtidigt som du gör detta skall du blanchera dina gröna sparris i lättsaltat vatten. Ös smöret över fisken under stekningen. När den är färdig lyfter du fisken upp på serveringsfat eller förvärmda tallrikar. Till sist häller du vitvin i stekpannan och låter vätskan från vinet koka in tills bara en tredjedel återstår, du så att säga deglacerar pannan, montera detta sedan över fisken. Servera allting tillsammans med matvete, lättkokt grön sparris och smörslungade morötter. O-a-la mon-ami svårare än så här är det inte.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar