söndag 18 september 2011

Matstreif i Oslo 2011. Barn och mat.

Det är i barndomen som det rätta och goda valen samt förhållandet till mat skall skapas och en riktig måltidsfostran skall ges till barnen. Och när det är sagt skall vi också komma ihåg att det är just i det unga åren som barnen är som mest känsliga för alla intryck, även de dåliga. Så det gäller för oss vuxna att verkligen vara på vår vakt med vad slags första intryck och impulser vi ger våra barn och det speciellt när det gäller maten vi äter.

Vi vuxna har en tendens att glömma bort att även våra barn en dag skall bli vuxna likt oss, och att det är lika beroende av att få mat för dagen som vi. Vi glömmer bort den matkunskap vi fått i arv från våra föräldrar då industrialiseringen och den snabba livsrytmen fångat oss i sitt järngrepp. Från det att vi en gång har varit målmedvetna och kritiska konsumenter är inte steget långt till att man skall bli likgiltig och ointresserad till mat och det speciellt om man har blivit offer för den snabbmat-kultur som tycks råda överallt. Vi bör komma ihåg att de valen du som vuxen gör nu, återspeglas i dina barn när det blir vuxna, det är en spegelbild av dig själv.

Den ny-hjälp-löshet som är ett faktum bland allt för många vuxna i dag borde det gå att råda bot på, det handlar ju sist och slutligen om att informera mera och att göra den informationen tillgänglig för alla. Men det handlar också om att i ett förebyggande syfte fostra den kommande generationen till att bli mera medvetna och kritiska konsumenter, det handlar om att ge våra barn chansen till att kunna välja rätt så att de i sin tur slipper bli det nya ny-hjälp-lösa i samhället. Sapere är i det sammanhanget ett ytterst viktigt pedagogiskt verktyg, det är så att säga en "sensorisk träning med mat för alla sinnen"  dvs: smakskola speciellt utarbetat för barn. Men många gånger även ett behövligt verktyg för oss vuxna och åldringar.

I Norge är man väldigt upptagen av en riktig uppfostran för barn och speciell vikt sätter man just på måltidsfostran, man anser att barn och mat är så viktigt att sapere och smakskola till och med fått sin egen avdelning i det stora matevenemanget, (Matstreifen) som årligen ordnas i Oslo. Här kunde man riktigt se nyfikenheten, spänningen, glädjen och entusiasmen i barnens ögon när det med en lekfullhet fick delta i det mesta under dessa dagar, och så skall det vara, det är inte bara oss vuxna maten skall vara förbehållen, den gäller oss alla, stora som små, och om vi riktigt tänker efter kanske ännu mera för alla de små.





 Här är det med ett blodigt allvar man sätter sig in i matfrågor
 Eller hoppar i höet förren man grillar sin egen korv med pinnebröd
 Får lära sig allt om fiskar



Alla matglada kunde köpa lokala rena produkter: KORTREST MAT!

Årets stora matfestival avslutas med som det sägs i informationsbladet: 
UNIKA SMAKUPPLEVELSER


 Tex:
Halstrad torskrygg med Nordisk pesto
kallrökt mörtfilé och sursik med laxmossé
samt en ramslökvinägrett

Jag kan ju passa på nämna att ca 100 000 människor besökte årets
matfestival, varav 13 000 var barn, det säger väl något om hela evenemanget.

Bon appetit.

7 kommentarer:

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hej Christian !

Igår var jag "kokerska" gillar att aga mat i viss utsträckning, ett nödvändigt ont. Lever ensam nu, så det är inte lika kul.Brukar "leka vid tanken att det kommer gäster".Har matat katter i en snöbärsbuske sedan slutet av Juni.en unge kvar och en dräktig mamma.Eftersom två är omhändertagna på Djurskyddet i Mariefred, kokade jag en kyckling utan salt, bara några morötter för katternas skull.Vilken fin buljong det blev utan en massa kryddor.Gjorde en currysås som blev superb i min smak.
Kanske jag skrivit att jag är uppvuxen inom kroglivet även jobbat där.Inget inom kök endast kallskänk.
Jag har en bloggvän MatMia som är köksmästare.
Klart det ska vara hemlagat.
Tyvärr så äter min dotters familj mycket skräpmat, fast jag vet hon kan laga mat, men de hinner inte.Hon lagar en fantastisk fisksoppa inget pulver där.

Ska pröva Torskryggen, brukar köpa Findus färdiga 2 bitar mörtsås i vakumpåse.Gott.Älskar fisk och skaldjur.
Har slutat äta kött.Men inälsmat går an.
Visst tar det tid att laga allt själv men ack så gott det blir med lite kärlek med i koket.

tack för en underbart fin och smaskig blogg. Äter med ögonen.

Hej från Mi

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

som vanligt blev det en del felstavningar, som blev kul en punkt fattas så det blev m.örtsås och så aga mat l et fattas hoppas Du kan läsa ändå.

Christian Tikkanen sa...

Så trevligt, jag uppskattar folk som är ödmjuka inför djur, själv har jag en till åren kommen hund. Djur är alltid ett gott sällskap, och underligt nog så väldigt förstående.

Så bra att du avsatte lite tid till att vara "kokerska" åt dig själv även om du lever ensam. Ett nödvändigt ont... ja, men även om man har familj eller lever ensam borde det vara den stund på dagen då man njuter som bäst. Mat och matlagning borde inte vara en belastning för oss när den ändå tillfredsställer oss så mycket i gengäld.

Och så är det så synd att man i barnfamiljer alltid skyller på tidsbrist och att tiden inte räcker till... det handlar ju om att prioritera, göra det rätta och riktiga valen, och jag brukar säga så här till barnfamiljer, att för att deras barn skall orka både med skola och fritid med alla de intressen det innebär så måste de också få näring för att överhuvudtaget orka genom dagen och vardagsstressen och då blir den GEMENSAMMA måltiden mer än viktig och om någonting skall vara ett nödvändigt ont så är det just den som bör vara det.

Det är som du säger själv, maten blir så mycket godare om man tillsätter lite kärlek och omsorg i koket.

H: christian

Mikaela sa...

Fint skrivet Christian!

Skulle gärna ha varit i Oslo på evenemanget, synd att jag var omedveten om den. Det kostar ju inte så mycket att flyga tur retur...
Ha det!

Christian Tikkanen sa...

Äsch då, skulle jag ha tänkt efter lite så kunde jag ju ha meddelat ifrån i god tid. Hur som helst ett så givande veckoslut med så många impulser och intryck att man blivit allt mätt. Vi ses och hörs.

M sa...

Kallrökt mörtfilé´ har jag ännu oprövat;)!
Låter som en fin tillställning det där. Här satsas det ju stort i Västra Nyland om ett par veckor, får se om de också riktar sig till barnen....

Christian Tikkanen sa...

Kallrökt mört, jo vi hittade bland alla dessa hundratals stånd en liten fiskproducent som specialiserat sig på mört, braxen och sik och hade då bland annat kallrökt mörtfilé, sursik och braxenröra och jag måste nog säga att gott var det trots att man som alla andra fått den förutfattade inställningen att dessa fiskar är skräpfisk, blaha blaha säger jag då, de är gastronomiska pärlor. Här hade man verkligen använt sig av nytänkande och innovation vill jag påstå.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge