Halstrad torskrygg med Nordisk pesto
kallrökt mörtfilé och sursik med laxmossé
samt en ramslökvinägrett
Jag kan ju passa på nämna att ca 100 000 människor besökte årets
matfestival, varav 13 000 var barn, det säger väl något om hela evenemanget.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
7 kommentarer:
Hej Christian !
Igår var jag "kokerska" gillar att aga mat i viss utsträckning, ett nödvändigt ont. Lever ensam nu, så det är inte lika kul.Brukar "leka vid tanken att det kommer gäster".Har matat katter i en snöbärsbuske sedan slutet av Juni.en unge kvar och en dräktig mamma.Eftersom två är omhändertagna på Djurskyddet i Mariefred, kokade jag en kyckling utan salt, bara några morötter för katternas skull.Vilken fin buljong det blev utan en massa kryddor.Gjorde en currysås som blev superb i min smak.
Kanske jag skrivit att jag är uppvuxen inom kroglivet även jobbat där.Inget inom kök endast kallskänk.
Jag har en bloggvän MatMia som är köksmästare.
Klart det ska vara hemlagat.
Tyvärr så äter min dotters familj mycket skräpmat, fast jag vet hon kan laga mat, men de hinner inte.Hon lagar en fantastisk fisksoppa inget pulver där.
Ska pröva Torskryggen, brukar köpa Findus färdiga 2 bitar mörtsås i vakumpåse.Gott.Älskar fisk och skaldjur.
Har slutat äta kött.Men inälsmat går an.
Visst tar det tid att laga allt själv men ack så gott det blir med lite kärlek med i koket.
tack för en underbart fin och smaskig blogg. Äter med ögonen.
Hej från Mi
som vanligt blev det en del felstavningar, som blev kul en punkt fattas så det blev m.örtsås och så aga mat l et fattas hoppas Du kan läsa ändå.
Så trevligt, jag uppskattar folk som är ödmjuka inför djur, själv har jag en till åren kommen hund. Djur är alltid ett gott sällskap, och underligt nog så väldigt förstående.
Så bra att du avsatte lite tid till att vara "kokerska" åt dig själv även om du lever ensam. Ett nödvändigt ont... ja, men även om man har familj eller lever ensam borde det vara den stund på dagen då man njuter som bäst. Mat och matlagning borde inte vara en belastning för oss när den ändå tillfredsställer oss så mycket i gengäld.
Och så är det så synd att man i barnfamiljer alltid skyller på tidsbrist och att tiden inte räcker till... det handlar ju om att prioritera, göra det rätta och riktiga valen, och jag brukar säga så här till barnfamiljer, att för att deras barn skall orka både med skola och fritid med alla de intressen det innebär så måste de också få näring för att överhuvudtaget orka genom dagen och vardagsstressen och då blir den GEMENSAMMA måltiden mer än viktig och om någonting skall vara ett nödvändigt ont så är det just den som bör vara det.
Det är som du säger själv, maten blir så mycket godare om man tillsätter lite kärlek och omsorg i koket.
H: christian
Fint skrivet Christian!
Skulle gärna ha varit i Oslo på evenemanget, synd att jag var omedveten om den. Det kostar ju inte så mycket att flyga tur retur...
Ha det!
Äsch då, skulle jag ha tänkt efter lite så kunde jag ju ha meddelat ifrån i god tid. Hur som helst ett så givande veckoslut med så många impulser och intryck att man blivit allt mätt. Vi ses och hörs.
Kallrökt mörtfilé´ har jag ännu oprövat;)!
Låter som en fin tillställning det där. Här satsas det ju stort i Västra Nyland om ett par veckor, får se om de också riktar sig till barnen....
Kallrökt mört, jo vi hittade bland alla dessa hundratals stånd en liten fiskproducent som specialiserat sig på mört, braxen och sik och hade då bland annat kallrökt mörtfilé, sursik och braxenröra och jag måste nog säga att gott var det trots att man som alla andra fått den förutfattade inställningen att dessa fiskar är skräpfisk, blaha blaha säger jag då, de är gastronomiska pärlor. Här hade man verkligen använt sig av nytänkande och innovation vill jag påstå.
Skicka en kommentar