Förälskade havskräftor, grönsaksconsommé
och pumpa flarn
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
20 st råa havskräftor
1 morot
150 g rotselleri
1 gul lök
2 dl vitvin
2 msk tomatpure
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1½ l vatten
Saften av en citron
1 tsk socker
4 msk rapsolja
salt och peppar
Pumpa-flarnen:
25 g rostade pumpafrön
25 g smör
½ dl vetemjöl
1 äggvita
½ krm salt
peppar
Grönsaksconsommén:
2 skalade morötter i små tärningar
150 g skalad rotselleri i små träningar
2 st rödlök i små tärningar
100 g småskuren broccoli
2 dl vitvin
1-2 dl Skaldjursfond
50 g smör
1: Sätt ugnen på 220 graders värme. Skala stjärtarna på havskräftorna och lägg dem i kylen tills det skall användas. Rosta skalen i 20 minuter i en långpanna. Skala rotfrukterna och löken. Skär dem i grova bitar. Bryn dem därefter i en het kastrull tills de blir lätt gyllenbruna. Tillsätt de rostade kräftskalen, vinet, tomatpuren och kryddorna. Fyll på med vatten så att det täcker och låt det koka sakta i ca 1 timme. Sila av och koka upp fonden tills det återstår 1½ dl vätska. Smaka av med citronsaft, socker, salt och peppar och tillsätt rypsoljan.
2: Rosta pumpafröna i het stekpanna, låt svalna. Lägg fröna i mortel och stöt dem grovt. Blanda smör och vetemjöl. Tillsätt äggvitan, salt och peppar och blanda samman till en jämn smet, eventuellt måste det tillsättas lite vatten. Lägg ut smeten i 4 lika stora runda cirklar på inoljad bakplåt eller en teflonduk. Strö över pumpafrön och grädda i cirka 6 minuter. Ta dem ut och låt svalna.
3: Lägg smör i en het kastrull och fräs lätt de tärnade morötterna, rotsellerin, löken och broccolin, häll över vinet och vatten och låt det småputtra tills grönsakerna är genom kokta och nästan all vätska sugits upp av grönsakerna.
4: Hetta upp en teflonpanna och halstra stjärtarna i 3 -4 minuter i olja. Salta och peppra. Bygg upp rätten som på bilden, först grönsaksconsommén i botten, därefter kräftstjärtar, och resten av såsen från grönsakskoket, till sist ett pumpa flarn på toppen.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar