1 dl egen köttfond eller grönsaksfond
2: Stek potatisen i stekpanna med lite olja och en klick smör. Stek dem tills det fått en vacker gyllenbrun färg. För dem över på en ugnsplåt och fortsätt grädda dem i ugnen på 120 graders värme 1 ca 15-20 minuter eller tills det känns mjuka. Det samma gör du med rotsakerna.
3: Ta nu renfilén, filéerna, och stek dem i smör på bägge sidor i en het stekpanna, det skall bli vackert gyllenbruna men ändå inte genomstekta, flytta filéerna över på den samma ugnsplåten som rotsakerna och fortsätt grädda i ugnen, men nu på betydligt lägre värme, endast 85 grader i ungefär 10 minuter. På det här viset behåller du saftigheten i köttet och en lätt rosa ton i färgen, samtidigt som allting behåller en jämn och passlig temperatur och fram för allt inte blir överstekt.
4: Deglacera ( skölj) stekpannan med vinet och konjaken och tillsätt fonden samt sockret, låt småputtra och smaka av allt eftersom, det kan hända att du behöver tillsätta lite vatten under tiden såsen puttrar i pannan, till sist monterar du i en smörklick och såsen är färdig att serveras, några enbär behöver du inte tillsätta i såsen eftersom du stekte de enbärskryddade fileerna i den samma pannan du just deglacerat för att ta till vara dessa smaker.
Skiva renfilen i lagom tunna skivor och fördela skivorna jämt på varje tallrik och frappera med en klick av såsen över, servera allting tillsammans med potatisen och rotsakerna. God Helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar