Finländska lika mycket som, Svenska, Danska, Norska och Isländska råvaror har ursprungliga smaker. Det smakerna måste vi ta vara på och också bruka, inte förbruka, för kommande generationer skall också kunna ta del av dem. Arne Brimi, Norsk Gastronom och författare till ett stort antal kokböcker hävdar att den goda smaken är alltid lika aktuell - bara smaken får uttrycka sig i dag, inte i går eller i morgon.
"Små nyanser medför stadig ändring och man blir duktigare på köket, man blir trygg på att smakerna är goda nog, och har man nog vilja, kan det bli ännu bättre. Många är upptagna av vem som lagar den bästa maten själv vill jag att var och en av mina gäster skall vara den bästa gästen, kanske jag då blir lite bättre varje gång som kock". En filosofi man bara måste beundra och en filosofi som alla kockar borde förverkliga för sig själva. Ett gastronomiskt tänkande som alla kan och borde kunna utan ansträngningar förverkliga i det egna köket.
Själv inne i ett nytt årtusende har vi bara fyra grundsmaker i munnen, - surt, sött, salt och beskt. Det vill säga, kineserna menar att det är fem... Hur som helst, det viktiga i det här sammanhanget är att vi tränar dessa varje dag. Tränar våra smaklökar i att känna igen den ursprungliga nordiska smaken, den där smaken som vittnar om den egna Nordiska identiteten och härkomsten. Och det är genom den här vardagliga träningen och kokandet vi håller den nordiska smaken levande också för kommande generationer.
Vad jag vill ha sagt med detta är att vi behöver inte söka efter fjärran avlägsna råvaror för att på något vis känna oss marknadsanpassade eller trendiga när den egna råvaran är trots allt så mycket mera lätttillgänglig. Dessutom har populariteten för den nordiska råvaran och maten med den ursprungliga smaken fångat den stora världens intresse då den överallt i internationella sammanhang vinner pris på pris i kock-tävlingar. Den Nordiska råvaran med den egna säregna smaken har kommit för att stanna, den är ingen trend eller någon marknadsanpassning, den är en summa av ihärdigt arbete bland nordiska kockar och gastronomer som har den samma ärliga och uppriktiga matfilosofin man bland annat just ser och hör förverkligas hos Arne Brimi.
2 kommentarer:
...får jag komma med en liten rättelse;) salt som en av grundsmakerna glömdes då du skrev både bittert och beskt där...
JO, tack. Du har så rätt. rättelsen godtagen =)
Skicka en kommentar