Restmat blir inte bara färdigmat, det kan också bli festmat, en festmåltid annorlunda allt annat man kunnat tänka sig. Tänk bara på en så enkel sak som rödbets-salladen och sillarna, det kan omformas till en festlig måltid du sent skall glömma, eller skinkresterna du fortsättningsvis inte vet vad du skall göra med. Alla det här resterna kan du och borde du ta till vara, det är råvaror du kan trolla fram det mest glamorösa och stilfulla rätter av och ändå inte behöva lägga så mycket arbete på dem, tänk på det!
Hacka en gul lök i små tärningar och lägg det i en skål. Gör likadant med gravlaxen och tillsätt de i skålen, har du kvar av sikrom eller laxrom tillsätter du också det, proportionerna är lika mycket av varje ingrediens, har du även någon sillbit till övers finhackar du dem och slänger även de i skålen. Rör i ca ½ dl crème fraiche och 1 msk majonnäs, salta och peppra försiktigt och smaka av blandningen.
Skär några skivor jullimpa i lagom stora fyrkanter eller små runda kanapéer. Stänk varje brödskiva med pressad citronsaft eller lime. Börja bygga upp dina kanapéer med att lägga en limpskiva i botten därefter lägger du på en klick av den fiskblandningen du har i skålen över limpskivan, fortsätt mura upp tills du har fått ihop tre lager, d.v.s, en limpskiva i botten, en i mitten och en på toppen. På den översta skivan limpa dekorerar du med antingen finhackad gravad lax eller sikkaviar och som kronan på verket sätter du en liten mängd karamelliserad rödkål och ett rostat rotselleri chips. Runt kanterna på själva kanapén eller minismörgåstårtan som vi också kan kalla den, monterar du finskurna skivor av sockerärter eller strimlad vanlig gurka. Placera på tallrik och dekorera omkring med den överblivna rödbetssalladen.
flankerat med rödbetssallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar