söndag 8 januari 2012

Barn och mat

Det är i tidig ålder som det goda intrycken och rätta egenskaperna med förhållande till mat skall skapas och ingen teknik kan göra det bättre än Sapere med smakskolor för barn. Teknik som utvecklats för att med en lekfull tillnärmning till alla slags råvaror kunna väcka barnens intresse för det gastronomiska. En sensoriskt träning med mat för alla sinnen. En måltidsfostran där man medvetet lär barn till kritiska och självständiga individer och konsumenter. Här riktigt ser man hur barnet är ivrigt intresserat av att både få smaka som känna och lukta på chokladfondy, låt barnen få leka under kontrollerade former med maten, det väcker deras nyfikenhet och intresse för maten samtidigt som det börjar våga smaka på någonting nytt. Mat-hälsa-livskvalitet är årets kampanj för Norge i det Nordiska ministerrådet, och barnen är en del av den kampanjen.

 

 



Jag önskar alla, speciellt barn ett smakrikt och
spännande nytt mat-år! Och till er föräldrar
säger jag, lägg inga gränser för barnens nyfikenhet
och låt inga pekpinnar förekomma i den måltidsfostran!

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen