söndag 22 januari 2012

Den fulländade getosten från Stryn



Gratinerad chevre på limpbotten 
med päron-fikon karamell
och en syrlig romanov sallad

Köp hem en bit Chevre, Getost, det finns en uppsjö av olika getostar och alla är det mer eller mindre lika goda så att försöka ge ett tips på vilken av dem som är bäst blir egentligen ganska svårt, men jag brukar använda mig av getostar som är lokalt producerade och handgjorda. Har man inte den möjligheten kan man till nöds köpa den Franska Chevren: Crottin de Chavignol som brukar finnas i det flesta välsorterade affärer.

Några fikon och ett par päron skär du i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i storlek. Kasta dem i en tjock-bottnad kastrull tillsammans med 2 msk god olivolja eller rapsolja, 2 msk socker och 1 msk balsam-vinäger. Låt blandningen koka ihop nästan till karamell, tillsätt 1 msk konjak och rör om. Låt svalna.

Blanda ihop några finskurna blad av romanov sallad med några delade pärltomater, lite finhackad röd paprika, lite strimlad gurka och en liten charlottenlök. Lägg upp på tallrikar.

Skär upp en god limpa eller annat bröd du har hemma, skär bort kanterna på brödet så att du får vackra fyrkanter. Du kan också använda runda formar eller bara ett vattenglas som modell för att göra runda formar av dina brödskivor. Stek brödskivorna i lite god olivolja eller rapsolja tills det fått en vackert gyllene färg. Flytta över brödskivorna på en bakplåt du täckt med bakplåtspapper och lägg därefter en tunn skiva chevre på varje brödskiva, ringla lite olja över och gratinera i ugnen ca 3 minuter på 200 graders värme, har du grillelement gör du det under det i lite kortare tid, vitsen är att osten skall nästan börja smälta, alltså inte helt utan bara nästan. 

Ta brödskivorna med den gratinerade chevren ut och lägg dem upp på tallrikarna över salladen, skeda över på osten en lagom mängd av päron och fikon karamellen och resten ringlar du runt över tallrikarna som dekoration. Servera genast.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen