Gratinerad chevre på limpbotten
med päron-fikon karamell
och en syrlig romanov sallad
Köp hem en bit Chevre, Getost, det finns en uppsjö av olika getostar och alla är det mer eller mindre lika goda så att försöka ge ett tips på vilken av dem som är bäst blir egentligen ganska svårt, men jag brukar använda mig av getostar som är lokalt producerade och handgjorda. Har man inte den möjligheten kan man till nöds köpa den Franska Chevren: Crottin de Chavignol som brukar finnas i det flesta välsorterade affärer.
Några fikon och ett par päron skär du i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i storlek. Kasta dem i en tjock-bottnad kastrull tillsammans med 2 msk god olivolja eller rapsolja, 2 msk socker och 1 msk balsam-vinäger. Låt blandningen koka ihop nästan till karamell, tillsätt 1 msk konjak och rör om. Låt svalna.
Blanda ihop några finskurna blad av romanov sallad med några delade pärltomater, lite finhackad röd paprika, lite strimlad gurka och en liten charlottenlök. Lägg upp på tallrikar.
Skär upp en god limpa eller annat bröd du har hemma, skär bort kanterna på brödet så att du får vackra fyrkanter. Du kan också använda runda formar eller bara ett vattenglas som modell för att göra runda formar av dina brödskivor. Stek brödskivorna i lite god olivolja eller rapsolja tills det fått en vackert gyllene färg. Flytta över brödskivorna på en bakplåt du täckt med bakplåtspapper och lägg därefter en tunn skiva chevre på varje brödskiva, ringla lite olja över och gratinera i ugnen ca 3 minuter på 200 graders värme, har du grillelement gör du det under det i lite kortare tid, vitsen är att osten skall nästan börja smälta, alltså inte helt utan bara nästan.
Ta brödskivorna med den gratinerade chevren ut och lägg dem upp på tallrikarna över salladen, skeda över på osten en lagom mängd av päron och fikon karamellen och resten ringlar du runt över tallrikarna som dekoration. Servera genast.
Några fikon och ett par päron skär du i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i storlek. Kasta dem i en tjock-bottnad kastrull tillsammans med 2 msk god olivolja eller rapsolja, 2 msk socker och 1 msk balsam-vinäger. Låt blandningen koka ihop nästan till karamell, tillsätt 1 msk konjak och rör om. Låt svalna.
Blanda ihop några finskurna blad av romanov sallad med några delade pärltomater, lite finhackad röd paprika, lite strimlad gurka och en liten charlottenlök. Lägg upp på tallrikar.
Skär upp en god limpa eller annat bröd du har hemma, skär bort kanterna på brödet så att du får vackra fyrkanter. Du kan också använda runda formar eller bara ett vattenglas som modell för att göra runda formar av dina brödskivor. Stek brödskivorna i lite god olivolja eller rapsolja tills det fått en vackert gyllene färg. Flytta över brödskivorna på en bakplåt du täckt med bakplåtspapper och lägg därefter en tunn skiva chevre på varje brödskiva, ringla lite olja över och gratinera i ugnen ca 3 minuter på 200 graders värme, har du grillelement gör du det under det i lite kortare tid, vitsen är att osten skall nästan börja smälta, alltså inte helt utan bara nästan.
Ta brödskivorna med den gratinerade chevren ut och lägg dem upp på tallrikarna över salladen, skeda över på osten en lagom mängd av päron och fikon karamellen och resten ringlar du runt över tallrikarna som dekoration. Servera genast.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar