tisdag 31 januari 2012

Den goda måltidsupplevlesen, en fördom eller en självklarhet?


Butikernas hyllor bågnar av färdigmat och frysdiskarna är fulla av hel och halvfabrikat samtidigt som det flesta av oss vill vara mat-mode-medvetna konsumenter, vi vill följa de olika trenderna, må de då sedan bära eller brista, vara rätt eller fel.  Vi vill äta sunt och hälsosamt samtidigt som vi vill göra det på minsta möjliga tid.  Här i ligger det ett stort dilemma, hur få folk att förstå att den hemlagade maten du gjort själv är det hälsosammaste alternativet. Att maten inte bara är ett fysiologiskt tillstånd som kräver liten uppmärksamhet och tid utan faktiskt också är det rakt motsatta, måltiden är någonting som påverkar vårt psykiska tillstånd i lika hög grad som vårt fysiska och tiden spelar en avgörande roll. Måltiden kan inte varken upplevas eller genomlevas som någonting positivt om den inte ges fullständig uppmärksamhet och koncentration och då hjälper det inte att du går i butiken och söker efter den där köttbullskartongen med reklamen, mormors hemlagade köttbullar, för de är att lura både dig själv och din kropp.

Utbudet är enormt och ständigt överraskas man av den ironi i reklamen som livsmedelsindustrin med en irrationell humor försöker påföra oss, man lurar konsumenter tro att bara för att det står på förpackningen att det är mormors hemlagade, eller handgjorda köttbullar eller vad det nu råkar vara så är det både nyttigt och hälsosamt.  Att man gör på det här viset och dessutom i samma ögonblick tror sig kunna legalisera en industriellt tillverkad produkt genom av att förse den med reklam som framhåller den som både nyttig och hälsosam är ju rena lurendrejeriet. Povel Ramel hade så rätt i en av sina sånger där det sjungs att allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt…

Varför har det blivit så här? Vi äter tonvis av färdigmat, hel och halvfabrikat och vi formligen badar i olika näringsdrycker samtidigt som vi är ängsliga för vår kroppsvikt eller vårt utseende. Aldrig förr har människorna varit så upptagna av kost och diet som man är nu och det ironiska är att aldrig förr har vi proppat i oss så mycket färdigmat, hel och halvfabrikat som vi gör nu, den här ekvationen får man inte riktigt att passa ihop med den livsstil och rytm man egentligen vill framhålla och eftersträva. Det verkar för mig som att man tappat bort någon väsentlig del av den goda matfilosofin och etiken på vägen till ett modernt samhällsliv, den enkla slutsatsen att måltiderna och måltidsskapandet är en allemansrätt och ett kulturarv vi ärvt av våra tidigare generationer har någonstans raderats ut och ersatts med den här mördande reklamen. Jag tror att jag nämnt det någon gång förr att det har blivit legitimt att vara upptagen av mat på ett sjukligt sätt och synen på den egna kroppen gör att många får ett svårt förhållande till maten, det sunda har på många sätt blivit osunt.

Tanken om att måltiden skulle vara en del av det njutningsfulla livet bleknar, ja nästan suddas ut när man ser på vad slags varor, råvaror eller borde vi kanske säga färdiga produkter som är det populäraste bland folk i dag, det är färdigmats portioner av alla det slag, det är mat som är fast food och den gör mig förbannad, ja jag blir aggressiv.

Måltiden en upplevelse för alla sinnen
inte invecklat men utvecklande
I alla Nordiska land går det för tiden tv-program med stora tittarsiffror där man försöker hjälpa familjer komma igång med riktigt kokande i hemmen igen, man har kändiskockar som kommer hem till familjerna och rent ut sagt sätter familjen på skolbänken tillbaka. Här i Norge går det ett program med Eyvind Hellström som heter Hellström rydder upp och Hellströms kjökken där han går till ett slags psykologiskt angrepp på måltidsförhållandena hos familjerna som deltar i programmet, han helt enkelt vänder livet upp och ner för det flesta och det bästa av allt är att familjerna tar det på fullaste allvar och även försöker efterfölja rådena senare, och det är ju positivt och bra, men jag kan ändå inte sluta undra över varför det har blivit så här? varför måste måltiderna och måltidsverksamheten i hemmen utsättas för den här slags radikalism i matväg? När förlorade vi den nära kontakten till både maten och själva upplevelsen av en måltid i hemmen? Och hur mycket har vi gått miste om?

Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge