måndag 2 januari 2012

Att använda sunt förnuft eller gå ner i vikt och förlora levnadsår på grund av felaktiga kostråd

Det senaste åren har en våg av kostråd svept in över land och många är det människor som börjat surfa på den vågen. Och det flesta av alla dessa så kallade råd som kastas ut i etern, tillhandahålls av kostrådgivare eller "licensierade näringsterapeuter" som allt som oftast är personer som dessutom tror sig vara experter, bara för att det gått några kvällskurser eller en och annan dagskurs...som påstår att livet blir så mycket bättre om man börjar fullföra det kostprogram som just de förespråkar.

LCHF är ett typiskt sådant program där man varken vill eller kan förstå ens lite grand av vad biokemi handlar om, man tyr sig till egna upphittade påståenden och plockar ut ur den allmänna forskningen endast de bitar man tycker passar ens egna syften. LCHF kost är i längden farligt har man redan länge kunnat påvisa av den enkla anledningen att slutar man äta kolhydrater så går det riktigt illa till slut när kroppen inte får de den behöver. Nu vet jag att jag får en hord av lchf anhängare över mig som påstår det rakt motsatta men det kvittar för kalla fakta talar sitt tydliga språk.

Nu har allt flera biokemister, fysiker och nutritionsforskare blivit oroliga över den här enligt dem farliga trenden med att man skall följa vissa kostråd så intensivt som alla dessa rådgivare framhåller, i det allra flesta råd vill man att någonting av det "onormala" skall utelämnas, som tex i lchf kost så skall man utelämna nästan alla kolhydrater, för att det enligt lchf:s teori är onaturlig föda... ??? Biokemister kan i dag påvisa att allt de av kolhydrater som vi lämnar bort i vår kost straffar oss längre fram i livet då vi får följd sjukdomar som benskörhet, diabetes, hjärt och kärlsjukdom och fetma, det är kalla fakta som ingen inte ens lchf  anhängare kan blunda för.

(Ingen är så blind som den som inte vill se och ingen är så döv som den som inte vill höra)

Och vad mera skrämmande är att många av dessa fanatiska kostråd och speciellt LCHF har bidragit till att bulemi och anorexi har ökat kraftigt det sista åren och Annika Dahlqvist vågar till och med påstå att LCHF är den riktiga kosten för en anorektiker eftersom den får hunger och mättnadskänslorna att fungera som det skall?????  Snälla lilla vän här handlar det om någonting så mycket mera annat än just hungers-känslor och mättnadskänslor, här handlar det om en stor portion psykologi och förståelse, och hungerkänslan och mättnadskänslan är bara ett bonus på vägen till ett normalt liv.

Här lite fakta om ökningen av anorexi och bulemi, forskningsrapporter från England:

Jag nämnde redan i ett tidigare inlägg hur illa det kan gå och hur illa det gick för människor som äter för fet mat, genom en fransk nutritions-studie: Lyon Diet heart Trial:  
(för övrigt den kändaste studien i världen som måste avslutas efter bara 27 månader för att det var oetiskt försvarbart att fortsätta med den då bevisen var så klara för att för mycket fett i maten ger dig dödliga följder) och ändå tycks man bland lchf anhängare tycka att fett är bättre och du kan gå ner i vikt genom det... Visserligen går du ner i vikt men du förlorar i levnadsår det du sparar in på i den dieten, det har man inte tänkt över alls.

Kostråd och näringslära är ett område ägnat endast och enbart för proffs och folk som verkligen är insatta i hur kroppen fungerar och jag kan inte förstå hur människor med en total inkompetens på området ens vågar sig på att uttala sig om vad som är bra och vad som är dåligt i kostväg. Varför kan vi inte bara låta forskare få ge oss det rätta svaren och förhållningsreglerna. Än så länge finns det ingen försvarbar forskningsrapport på att lchf eller någon annan av dessa matreligösa kostförhållanden skulle vara hälsoeffektiva. Jag provocerar medvetet för att folk skall kunna lära sig att använda sunt förnuft och inte låta overkligt vackra eller flyktiga drömmar styra deras liv som bara för dem längre ner i kostdiket och det djupa hälsoträsket.


"I dagens samfund bombarderas både unga och vuxna med budskap om hälsa, sundhet och välbefinnande via kosten. Det är inte längre vanligt med att ha ett normalt förhållande till maten, ökad fokus på kropp och hälsa skapar ökad press, vi har närmast blivit våra egna näringsfysiologer och det att vara sund, slank och tränad är inte längre bara ett skönhetsideal men också ett hälsoideal. Det har blivit legitimt att vara upptagen av mat på ett sjukligt sätt och synen på den egna kroppen gör att många får ett svårt förhållande till maten, det sunda har på många sätt blivit osunt".


Kostrådgivning och näringsterapi i all ära men låt det då ske med folk som är mer en utbildade på området. Folk som studerat och forskat i nutrition mer än bara några veckor och månader, folk som vigt ett helt liv till förståelsen för kost och hälsa och som kan ge det rätta råden även om det många gånger kan kännas tungt eller besvärligt,det är mitt råd till alla er som överväger ett kostråd eller en näringsterapi. Tänk över situationen mer en bara en gång och överväg dina val noggrant förren du kastar dig in i den komplicerade världen av mat och hälsa, för den världen kan vara både grym och vacker samtidigt.


"Måttlöshetens offer är de som offrat allt av sin måttfullhet"
(Kinesiskt ordspråk)


Mat, hälsa och livskvalitet är frågor som tas upp i programmet Ny nordisk mat i år när Norge tar över ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet, det skall bli intressant följa forskningen och höra experters uttalanden under året och deras sammanställning i den avslutande konferensen till senhösten.


Bon appetit



6 kommentarer:

Anonym sa...

Fick upp ögonen för din blogg genom en matskribent, jobbar själv som husmor. Bra skrivet! Och så sant, synd att så många låter sig luras av Lchf. och hoppas att många hittar till din blogg.

Christian Tikkanen sa...

Så trevligt att du kunde hitta hit. Hoppas att du kan få någonting matnyttigt med dig från den här bloggen. Om man nu ännu skall nämna lite om detta med kostråd så är min fasta övertygelse den att kost-rådgivning skall ske med professionell hjälp och under sträng bevakning för att det skall kunna ske rätt och riktigt och det klarar inte varken GI, LCHF, Atkinsmetoden eller någon annan metod av när det inte kan eller vill se den stora helheten och balansen i kost och hälsa. Det förundrar mig storligen hur man kan påstå att LCHF är så bra och att man får äta så mycket fett som överhuvudtaget möjligt... vad jag vet så har människor genom århundraden lidit av olika sjukdomar och speciellt fetma när det ätit för fet mat, och nu är LCHF anhängare snabba att inflika jo men det beror på den kolhudrat rika kosten det, inte fettet...Min reaktion på det är: vad skall man kompencera det låga kolhydratintaget med då om man inte får äta den slags, skall vi börja proppa i oss en massa medikamenter som kosttillskott och piller i stället.... nej vet ni vad dessa kostråd är så motsägelsefulla att jag får spyreflekser redan bara jag tänker på det. Jag har jobbat som kökschef i snart 30 år och sett både det ena och det andra men att man skulle kunna börja banta sig ner genom av att äta fettrik mat tar nog priset.

Husmor sa...

Håller fullständigt med dig. Människorna är lättlurade varelser som vill ha snabba lösningar i dagens stressade samhälle, speciellt då det gäller mat. Industrin är snabb att ta fram livsmedel som följer trenden, fast då det gäller smör hann de ju inte riktigt med i Finland, där smör numera är en bristvara. Mat, kvalite´och hälsa går hand i hand, men tyvärr prioriterar många att köra dyra bilar och äta snabb mat idag. Mat skall tillredas av rena naturliga råvaror och vara en njutning att äta.

Christian Tikkanen sa...

Helt rätt Husmor =) allt för många har blivit allt för lata och tycker att soffan är den bästa träningsplatsen för att hållas i form och så blir man bara fetare och fetare och latare och latare samtidigt som man inser att man borde göra något och då blir det sämsta valet med den enklaste lösningen oftast det man väljer, dvs. man har ätit fel i åravis allt för fet mat och hel och halvfabrikat och så kommer lchf rådgivare och säger åt dig att fortsätt att äta fet mat du du kan banta dig lycklig på det, och cirkusen är i gång, kostdiket och hälsoträsket hägrar inte i horisonten mera, man är mitt i det och att komma upp ur det kräver otroligt stora ansträngningar och det slutar allt som oftast också med en kolaps och ett tillbakaslag, det är den bittra sanningen som man dessutom väljer att ignorera just därför att det blir för jobbigt...

Christian Tikkanen sa...

Och visserligen kan man banta sig ner med lchf. Men då bör man komma ihåg att förminska portions storlekarna från det normala till det mycket onormala, dvs du skall äta mindre en en tredjedel av hela ditt normala vardagliga behov, inte underligt att man börjar se anorektiska drag hos dessa människor med lchf kost som basföda. När skall man få upp ögonen för ett normalt födointag, vi människor har ätit en varierad kost i över 10000 år, redan de borde vara bevis nog för alla att vår kost skall vara varierad och innehålla element av alla delar även kolhydrater som fetter, dvs allt skall vara i en harmoni, skall det vara så jävla svårt att fatta.

Christian Tikkanen sa...

Det senaste inom forskning antyder att det är sjukliga drag hos dessa uppföljare av extremdieter och den senaste kommentaren jag hörde från några forskare om lchf kosten var att de är inte länge förren vi har en hel del vackra och unga lik i samhället...som följd av den här dieten, tja, inte vet jag men nog är jag benägen hålla med forskare om man ser på hur dessa dieterande människor ser ut, för inte ser det friska ut i varje fall.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge