Traditionell samisk mat består av renkött och fisk. Renskav som man nog lugnt kan kalla för Samernas nationalrätt steks i antingen panna eller gryta och består av tunna skivor renkött. Suovas är insaltat och kallrökt renkött som strimlas och stekts ofta med smör och det Samiska renkoket görs på rått renkött som skärs och kokas under lång tid. Samisk mat har associerats med Slow Food och det inte utan orsak, den Samiska maten är alltid ett gastronomiskt mästerverk där ingredienserna består av råvaror av högsta kvaliet, en stor bit omsorg, kärlek i mängd och massor, en liten nypa salt och en hel del tålamod. När den här satsen av fulländade ingredienser fått koka i en gryta över öppen eld eller i ugnen med den tid det tar för att bli färdigt kan inte resultatet bli annat än perfekt.
Den Samiska måltiden med allt vad det innebär av hantering och tillredning av råvaran kräver en hel del respekt och tillit från kocken för att synliggöra det naturnära förhållandet som Samerna själva anför sina måltider. Den Samiska maten lika mycket som råvaran är ett strålande exempel på naturnära förhållanden. Jag vågar påstå att den Samiska maten är det bästa exemplet på regelrätt måltidsskapande när vi skall tala om närodlat, närproducerat och handgjort, ett skolboks exempel på hur man skall gå till väga för att göra det mesta och bästa möjliga utav en råvara, och att råvaran dessutom är av högsta kvalitet är ett bonus som Samerna verkligen vet uppskatta. En så enkel men ändå smakfull rätt som renskav vittnar om allt detta. Renskaven är den samma i Ryssland, Finland, Sverige och Norge det enda som skiljer dem åt är hur man uttalar det, här i Norge kalls det för Finnbiff och det troligen för att Samernas områden finner man uppe i det nordligaste delarna av Norge nämligen i Finnmark.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar