måndag 23 januari 2012

Renskav eller Finnbiff! Samisk Nationalrätt


Traditionell samisk mat består av renkött och fisk. Renskav som man nog lugnt kan kalla för Samernas nationalrätt steks i antingen panna eller gryta och består av tunna skivor renkött. Suovas är insaltat och kallrökt renkött som strimlas och stekts ofta med smör och det Samiska renkoket görs på rått renkött som skärs och kokas under lång tid. Samisk mat har associerats med Slow Food och det inte utan orsak, den Samiska maten är alltid ett gastronomiskt mästerverk där ingredienserna består av råvaror av högsta kvaliet, en stor bit omsorg, kärlek i mängd och massor, en liten nypa salt och en hel del tålamod. När den här satsen av fulländade ingredienser fått koka i en gryta över öppen eld eller i ugnen med den tid det tar för att bli färdigt kan inte resultatet bli annat än perfekt.

Den Samiska måltiden med allt vad det innebär av hantering och tillredning av råvaran kräver en hel del respekt och tillit från kocken för att synliggöra det naturnära förhållandet som Samerna själva anför sina måltider. Den Samiska maten lika mycket som råvaran är ett strålande exempel på naturnära förhållanden. Jag vågar påstå att den Samiska maten är det bästa exemplet på regelrätt måltidsskapande när vi skall tala om närodlat, närproducerat och handgjort, ett skolboks exempel på hur man skall gå till väga för att göra det mesta och bästa möjliga utav en råvara, och att råvaran dessutom är av högsta kvalitet är ett bonus som Samerna verkligen vet uppskatta. En så enkel men ändå smakfull rätt som renskav vittnar om allt detta. Renskaven är den samma i Ryssland, Finland, Sverige och Norge det enda som skiljer dem åt är hur man uttalar det, här i Norge kalls det för Finnbiff och det troligen för att Samernas områden finner man uppe i det nordligaste delarna av Norge nämligen i Finnmark.

Bon appetit

Inga kommentarer:Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen