Den Samiska måltiden med allt vad det innebär av hantering och tillredning av råvaran kräver en hel del respekt och tillit från kocken för att synliggöra det naturnära förhållandet som Samerna själva anför sina måltider. Den Samiska maten lika mycket som råvaran är ett strålande exempel på naturnära förhållanden. Jag vågar påstå att den Samiska maten är det bästa exemplet på regelrätt måltidsskapande när vi skall tala om närodlat, närproducerat och handgjort, ett skolboks exempel på hur man skall gå till väga för att göra det mesta och bästa möjliga utav en råvara, och att råvaran dessutom är av högsta kvalitet är ett bonus som Samerna verkligen vet uppskatta. En så enkel men ändå smakfull rätt som renskav vittnar om allt detta. Renskaven är den samma i Ryssland, Finland, Sverige och Norge det enda som skiljer dem åt är hur man uttalar det, här i Norge kalls det för Finnbiff och det troligen för att Samernas områden finner man uppe i det nordligaste delarna av Norge nämligen i Finnmark.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar