Vad som sedan är en god måltid blir det nästan omöjligt att beskriva, lyckligtvis just därför att det finns så många livrätter, nationalrätter, traditioner och för att inte tala om andra yttre faktorer som påverkar den goda upplevelsen. Vi kockar får ofta många frågor om vad som är det allra mest typiska i matväg i våra land, vad som är traditionsmat, nationalrätter, osv. Egentligen så har dessa frågor inget enkelt svar. Och kanske det inte heller är rätt att försöka besvara dessa frågor på ett enkelt vis, för en tradition och en kultur skall enligt min mening alltid vara i utveckling. Men just därför är det också väldigt viktigt att ha kunskapen om vad som har varit, varför, och hur det har varit.
Nu som vi har kommit i gång med ett nytt årtusende och får uppleva en stadigt ökande tillflykt av andra lands traditioner så är det också desto viktigare att ha kunskapen om den egna traditionen och historian för att vi skall kunna vidare utveckla vår egen mattradition, eller åtminstone ta vara på essensen i det vi redan har.
Goda och gamla mattraditioner med sin egen historia behöver vårdas och omhuldas så att det inte faller i glömska. Uppgiften att upprätthålla mattraditioner gäller för oss alla och kanske ännu mera speciellt för oss kockar som skapar måltider varje dag. Det borde höra till varje kocks stolthet i måltidsskapandet att vidare förmedla den goda måltidsupplevelsen på ett sätt som främjar den värdefulla mattraditionen och måltidshistorien, på så vis utvecklar vi och håller vid liv den unika mattraditionen vår, var än vi lever.
Nordisk mat har inte varit något stort i globala sammanhang, förren nu det senaste 10 åren, då den formligen har gjort explosionsartade framsteg på internationella arenor världen över. Man talar redan nu bland ledande internationellt kända kökschefer och i gastronomiska kretsar om den " Nordiska modellen" när man diskuterar mat, råvaror och måltidsupplevelser, varför? Jo därför att vi nordiska kockar äntligen lärt oss förstå vikten av det egna och nära, det lokala och unika, den kortresta maten och den nära och lokala måltidsupplevelsen och det har resulterat i att världens alla blickar riktas mot oss i norden. Den Nordiska modellen är den absolut viktigaste kulturbäraren vi har om man frågar mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar