söndag 1 april 2012

Låt siken få vara kvar i fiskdisken!


Siken kvar i fiskdisken?

Jag läste i dagens tidning, (Österbottens tidning, den 1. April 2012. Och detta är absolut inget aprilskämt bara så det blir sagt) en artikel om: Siken kvar i fiskdisken?  Och om förhandlingarna om vilka fiskar de stora affärskedjorna ska saluföra och att man ännu inte nått någon slutlig lösning, men att läget är inte längre lika låst som för några dagar sedan.  

Bakgrunden till den här diskussionen är klart och tydligt den rödlistning av lax och sik som WWF:s nya fiskeguide innehåller, där hör östersjölaxen och vandringssiken till de fiskarter som klassas som utrotningshotade och får därför rött ljus. De stora affärskedjorna däribland KESKO och S-gruppen har uppmanat sina butiker att sluta sälja inhemsk vild lax och vild sik och meddelat sina uppköpare att de slutar köpa in de här fiskarterna.

Yrkesfiskarna å sin sida anser att det här är ett dråpslag mot dem. Det kustnära fisket baseras till stor del på sikfångst och största delen av fångsterna består av utplanterad vandringssik eller havslekande sik som inte är utrotningshotad, det är dock svårt att med blotta ögat skilja på halvvuxen vandringssik från havssik, vilket lett till att bojkotten gäller all sik.

Jag förstår dilemmat och jag förstår WWF:s lista över utrotningshotade fiskarter mycket väl, det jag däremot inte förstår och ställer mig ytterst förundrande och kritisk till är hur man inom affärskedjorna så skoningslöst och utan några förbehåll väljer att sälja importerad fisk före den lokala och inhemska fisken. "Här luktar det på något vis gammal och rutten fisk" och jag tror att man helt enkelt både missförstått och tolkat WWF listan totalt fel eller så har man i värsta fall tolkat den efter egen vinning för att ombesörja de egna behoven i affärskedjan.  

Som den förespråkare av miljömedvetenhet och klimatsmart tänkande jag själv räknar mig till i mitt dagliga arbete som kökschef, där det lokala och nära är en del av det klimatsmarta valen, anser jag att den här debatten och det här bråket över den lokalt fångade vildlaxen och vildsiken har slagit över i fullständigt fel riktning, här har man nog skjutit över mål i bägge lägren och konsekvensen är en miss-förståelse som drabbar det klimatsmarta valet och det naturtrogna samt miljömässigt riktiga tänkandet. Vem skulle kunna tro att importerad fisk är ett bättre val en den lokalt fångade och vem skulle kunna tro att den fisk vi får köpt i butiken importerad från andra sidan jordklotet skulle vara så mycket bättre och också fångad på ett ansvarsfullt sätt… Jag vet att den importerade fisken absolut inte är ansvarsfullt eller ens etiskt försvarbart fångad, lika lite som den skulle vara mindre utrotningshotad, kanske nog mera tvärtom. 

Jag har svårt att föreställa mig tanken på att affärskedjorna S-gruppen och Kesko har  gjort det här valet för att visa fram en sida av sig själva som klimatsmarta och miljömedvetna eller ens naturtrogna med WWF:s fiskeguide som ett rättesnöre, knappast, här handlar de nog mera om prestige och efterfrågan. Jag står fullständigt fast vid att de kustnära fisket bör och skall fortsätta som förr, det fisket har inte och kommer inte att utrota varken laxen eller siken i sina närområden. Jag tror att här behöver vi alla både producenter och inte minst konsumenter ta oss en ordentlig tankefunderare över våra val förrän vi kastar oss ut i den dimma som här råder. Givetvis kan jag ju ha fullständigt fel men jag står ändå för mina tankar och min åsikt och kommer leva därefter. Låt det inhemska fisket leva och försörja oss konsumenter med en naturnära, miljövänligt ansvarsfull och etiskt försvarbart fångad fisk för det är just de vad det kustnära fisket är.

Bon appetit

9 kommentarer:

M sa...

Yrkesfiskarna har det inte lätt nu...har hört att någon t.om funderat på att böra köra "fiskbil från dörr till dörr" om inte de stora livsmedelsaffärerna köper upp. En fiskbil har vi redan haft länge i trakten men den säljer bara djupfryst långrest! Så jag ser gärna att en "färskfiskbil" kommer ifall man slutar se siken i butiken. Det här kommer ju bara leda till att norska laxen o annat långväga ökar i affärerna. Reduktionfiske ska de också börja med här nu men den fångsten (brax,mört...) skall skickas till estland där den uppskattas bättre.

Christian Tikkanen sa...

Nej det är nog sant det, de har de inte alls lätt, men här bör nog staten ta en del av ansvaret då de varit med om att forma den här policyn. Jag tycker det är så himla beklämmande se och höra att man i statliga program vill göra en sak men handlar på ett helt annat sätt. Nu har det varit i Finlands statliga politikprogram hävdat att landet skall framhålla sig och föregå med ett gott exempel för det andra nordiska länderna med att profilera sig som ett klimatsmart och miljömedvetet land med hänsikten att förorda naturtrogna råvaroval, främja lokalt odlande och näringsidkande och lika förbannat är man med om att i korridorerna lobba för det motsatta. I augusti när ny nordisk mat temat nordic food diplomacy skall implementeras för oss anbassadkockar vid ett seminaruim på hanaholmen i hesa där jag skall delta i en hel vecka kommer jag att släppa bomben på detta område och höra mig för vad som egentligen är den Finlänska statens hållning i grund och botten, har man inte råd så kanske de vore bättre för oss alla att de höll käften i stället. Vi får se vad som sker, importerat eller inte men någon rim och ranson måste de då finnas.

Christian Tikkanen sa...

Förresten de där att skicka fisken till Estland där den moka uppskattas bättre är bara ett bevis på att man i Finland föga bryr sig, har man överhuvudtaget brytt sig om att göra någonting vettigt för att få folks uppmärksamhet på de området, kom ihåg att det är som med barn och smaker och som man säger inom sapere. det kan ta upp till mellan 5 till 10 gånger förren man lär sig uppskatta eller tycka om nya smaker. Man måste för det första våga ha tilltron till att man vill lyckas med det man gör så går det oftast bra, men när man är så himla labila och skeptiska till allt som handlar om livsmedel i vårt land är det inte underligt att dessa kontraster finns.

M sa...

Lite försök är nog på gång här...mörtbiffarna på Fazer amicas restauranger t.ex De lär vara goda! Men tar säkert tid innan allmänheten får upp ögonen/smaksinnet för dem.

Christian Tikkanen sa...

Tänk då man skulle komma till den insikten bland lokala kockar i Finland att börja tänka på vad man möjligen kunde göra med dessa fina råvaror som mört och brax ändå är. Hitta på någon nish för att främja dens existens på lokala butikshyllor. Tänker på Norge och norska kockar som gjort en hel del för den där Norska laxprodukten Salmalax och skreiloins, alltså torskryggfile och som till och med fått ett så bra anseende att det antagits som råvaror i Bocus Dòr europic tävlingarna det senaste åren, Paul Bocusé var på en guidad rundtur för att se på den här laxen och dess framställning till att bli salmalax och torsken till loins. Finns det verkligen ingen i Finland bland kändiskockar som vågar den utmaningen att göra reklam för brax och mört, i så fall är det nog väldigt dåligt, ja nästan på randen till katastrof.

Braxfile och kallrökt mört file, inläggningar, syrade, rökta, rakt av som de är, möjligheterna finns ju där uppdukade rakt framför näsan för sjutton.

M sa...

Det finns faktiskt ett litet företag som börjat med rökt mörtkonserv och den är helt otroligt god!!! Så trots att mycket är uppåt skogen här i landet finns de nog också de som försöker;)

Christian Tikkanen sa...

Så bra =)

M sa...

Än hittas det inhemsk sik i fiskdiskarna här=). Och glädjande nog hade de även brax till försäljning senast jag kollade läget. Nu i veckan lyssnade jag på ett radioprogram där en yrkesfiskare och en representant från WWF diskuterade siken.han (yrkesfiskaren) var förundrad över hur ingen frågar dem om deras synpunkter innan guiden trycks upp. På många områden är ju siken inte hotad alls, däremot blir yrkesfiskarnas jobb hotade på detta vis...WWF vill så väl men kanske är lite förhastade ibland.

Christian Tikkanen sa...

Jo du det är många krokar i långdansen, det är få som vet det men jag har alltid varit och är fortsättningsvis en hängiven WWF:are
även om jag är av en helt annan åsikt en organisationen i den här saken. Nu skall vi dessutom komma ihåg att det kustnära fisket som det här handlar om är inte någon utfiskning eller ens en form för rovfiske utan här gör ju dessa fiskare en stor samhällstjänst genom sitt fiske och inte nog med det, de är också måna om att fiskbestånden skall hållas intakta och det görs med hjälp av utplantering av nya fiskyngel varje år i ganska så stora mängder dessutom. men det glömmer man i stridens hetta att nämna och hålla fram. Som du redan nämnde så har nog här WWF kanske varit lite för ivriga i sin framställning av hot mot fiskbestånden då det gäller siken och vad laxen beträffar så skall vi inte ens tala om vad slags politik som ligger bakom den, den fiskepolitiken har jag aldrig och kommer heller aldrig att lära mig förstå, att sport och turistfiskare skall få ta för sig av den största fångsten i lappland och dessa stackars yrkesfiskare får bara stå och se på när laxen simmar förbi i stora stim upp till lekplatserna i norr, moka att den skulle vara hotad, pyttsan, det luktar för laxens del lobbyverksamhet som går ut på att man skall främja turismen i norr och locka till sig dessa turister med goda fiskefångster och laxäventyr, någonting jag inte har ett öre till övers för samtidigt som det lokala fiskdiskarna fylls upp med norsk färsk havslax.... hm.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge