Jag fäste mig särskilt till ett visst kapitel i boken, ett kapitel som handlade om Tore Wretman och om hans omdaning av det svenska kulinariska fältet, han tituleras som husmanskostentrepenören och det inte alls utan orsak heller. Jonathan Metzger skriver om Tore Wretman att, och jag citerar: "Ingen i den svenska gastronomiska historien kan mäta sig med Tore Wretman (1916-2003) i fråga om inflytande och lyskraft. Han var, och är fortfarande idag, den svenska kokkonstens gigant. Det finns troligtvis inte heller någon annan svensk kulinarisk personlighet som iklätt sig så många och skiftande roller."
Jag har själv haft den äran att få träffa Tore Wretman och även om det bara var i en så allt för liten stund blev ändå bekräftelsen på att han är den svenska kokkonstens gigant påtagligt närvarande. Han hade en förmåga som ingen annan nuvarande levande kock besitter, nämligen den förmågan att förena måltidskunskapen med måltidshistoria i en form så att det blev lättfattligt, och inte nog med det han var också den som kunde mest om allt vad som handlade om gastronomisk historia, den svenska husmanskosten, smörgåsbordet och mycket därtill, han var den bästa källa att gå till om gastronomiska tvistmål skulle redas ut. Det är inte för mycket sagt det som också sägs i boken, nämligen, (citat): "Han var också banbrytande i sitt tänkande och handlande, och med sina gärningar omdanade han hela den svenska restaurangnäringen, och i förlängningen också hela den svenska gastronomien." Och jag vågar till och med påstå att hans gärningar satte sina spår i den Finländska gastronomien på många sätt och vis. Bland annat blev hans smörgåsbord upptakten till det Finländska "stående bordet". Någonting som vi Finländare bör vara honom evigt tacksamma för.
Wretman var också en hängiven kokbokssamlare och hade vad jag vet om kanske en av det största samlingar kokböcker någon haft och där i bland kokböcker som är rena rariteter och ovärderliga. kokböcker man i dag kan se på kokboksmuseet vid måltidens hus i norden, Grythyttan. Har man vägarna förbi är det värt ett besök dit. Som sagt så får vi nog också i Finland känna oss ganska ödmjuka inför det faktum att Tore Wretman på många sätt även satte sitt gastronomiska fotavtryck i vår gastronomiska kultur. Den Wretmanska matfilosofien och ideologien lever och är absolut synbar i den så kallade nya nordiska maten och måltiden och det skall vi vara stolta över i alla nordiska land.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar