_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
4 kommentarer:
Hej!
Får man tag i ramslök i Norge/Oslo? Vi bodde tidigare i Tyskland och där dyker den upp i grönsakshandlarna på våren. Det är så gott bl.a. i risotto, eller att göra pesto av det! Vi sökte efter det i butikerna den första våren i Norge, men utan framgång och efter det gav vi upp. Men det var i Trondheim. Kanske man får tag i det i här i Oslo?
Hej Anna!
Ramslöken hittar du bäst på torghandlar som bondens marked och andra specialaffärer runt omkring i landet. I Oslo hittar du ramslök hos Gutta på haugen butiken, Grytan butiken i majorstuen och på bondens marked som kommer till Oslo en gång i månaden, du kan köpa den som färsk, torkad eller inlagd i olja eller som en pastasmet på burk. Borde även finnas i det flesta välsorterade livsmedelsbutiker runt i landet, men då måste man nog nöja sig med att finna den på glasburk i hyllan bland syltlökar, inlagda vitlökar och dylikt. Ge inte upp med sökandet. Och lycka till.
Kan ju även passa på att nämna ramslöken är en typisk säsongsråvara och just nu är den bästa säsongen för att få tag på den.
Hej igen,
Tack för svar! Så bra att det finns här också! Då ska vi ta upp sökandet igen. :) Vi går till Bondens marked ibland, men har inte varit nu på en tid. Då tror jag vi försöker där nästa helg. Gutta på haugen var ett bra tips, det var en butik som vi ännu inte kände till. Vi brukar oftast vara till grönsakshandlarna på Vindern och Slemdal eftersom de är närmast för oss.
Skicka en kommentar