Amuse Bouché Grönkålssoppa och lammfrikadeller med rödbetsflarn |
Förrätt Citrusmarinerad pilgrimsmussla med nordisk pesto och surdegskrutonger |
Grönkålssoppan gör du på följande sätt: Förväll några grönkålsblad och kör dem därefter i en bländer tillsammans med 2 dl grönsaksfond, några stjälkar bladpersilja, kör till en fin och jämn konsistens. Häll över i en kastrull och låt soppan sjuda i 10 minuter. Tillsätt ½ dl grädde, salta och peppra samt smaka av. Servera soppan kall med några lammfrikadeller och ett rostat rödbetsflarn.
Marinerad pilgrimsmussla
Beräkna 1 st pilgrimsmussla per person, marinera dem i citronsaft i ca 1 timme. Under tiden gör du din pesto klar, ta en knippe dill lika mycket persilja och 1 st charlottenlök, lägg i en bländer tillsammans med en liten bit västerbotten ost eller någon annan hårdost som är vällagrad. Starta bländern och tillsätt hela tiden rypsolja i en jämn och tunn stråle, låt inte oljan ta överhand utan kontollera hela tiden konsistensen på din pesto, den skall vara vackert grön skimrande, len och jämn i konsistens. Om det behövs tillsätter du lite salt efter behov.
Huvudrätt Fläskkarré och en timjamsky. Palsternackpuré och en fläskfile från Oppaker med apelsin samt pumpafröbakad potatis |
Några nordiska ostar |
Fläskkarré med timjamsky. Beräkna ca 80 g per person av fläskkarrén och ungefär 100 g fläskfilé per person. Putsa och torka av fläskkarren ordentligt. Gnid in den med salt och svartpeppar. lägg den i en ugnsform och lägg med några halverade lökar med skal, några morötter och en palsternack samt några kvistar färsk timjan. Häll på med ½ liter gott rödvin. Stek karréen i ugnen på 75 graders värme i minst 6 timmar, det här kan du med fördel göra dagen före. Sila vätskan ur pannan i en kastrull och tillsätt ytterligare ½ liter rödvin och låt det koka ihop till en tredjedel, tillsätt 4 dl köttfond ( egen så klart) rör om och montera i en klick tomatpuré samt en smörklick så är såsen din färdig. Skala några mandelpotatisar och lägg dem i en ugnsfast form täck med olja och baka dem i ugnen tills det blivit mjuka och fått en vacker gyllenfärg.
Lyft potatisarna upp ur oljan och strö på finhackat citronskal och krossade pumpafrön och håll potatisen varma i en annan skål. Oljan som blir till övers skall du spara för den kan du steka allt möjligt i. Det är nu dags att steka fläskfilén och göra palsternackpuren. Palsternackan kokar du mjuk i lättsaltat vatten, kör den därefter i bländern med en smörklick och om det behövs tillsätter du lite grönsaksfond och till sist rör försiktigt i lite tjock grädde. Fläskfilen steker du i het panna jämnt och vackert gyllenbrun, låter den vila i 4 minuter varefter du skivar upp den och allting är färdigt för servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar