böckling-moussé med västerbottenost och ört kappa tomatsalsa, surdegskrutong och senaps-gurka |
1: Blanda samman den rensade böcklingen med resten av ingredienserna till en jämn och fin smet. Forma bollar av smeten, bästa resultatet når man med att använda en matsked och rulla bollarna mellan handflatan och skeden.
2: Blanda samman gräslöken och den finhackade osten, lägg blandningen i en skål. Det här gör man för att underlätta paneringen av böckling moussén. Alltså nu lägger du en böcklingboll i taget i skålen med paneringen och låter böcklingbollen få panering helt över sig på alla kanter och håll. Ta den upp och gör likadant med resten.
3: Blanda ihop en del fin hackad gurka, lök och tomat till en salsa krydda med salt och peppar efter behag.
4: Rosta i stekpanna med lite smör och kanske en vitlöksklyfta några skivor gott rågbröd eller surdegsbröd.
5: Laga en helt vanlig ättikslag till gurka. Strimla några gurkskivor och lägg dem att dra i lagen en halvtimme.
6: Lägg upp rätten som på bilden: först en strimma salsa och i mitten en del ättiksgurka och över det en böckling moussé bolle, garnera med några örter och till sist en del rågbrödskrutonger eller surdegskrutonger.
Vill du kan du också röra i lite senap till den strimlade och ättiksmarinerade gurkan, jag valde att även använda senapsfrön till.
Grillad torskrygg, stekta kantareller och persiljerot morotspuré och dillsmör med vitvin |
Några Nordiska ostar: Finländsk bondost, Norsk gårdsbrie, Danska Gamle Ole och Svenska Kvibille ädel blåmögelost marinerade jordgubbar, rödvinbärsgele och valnötskräm |
Ostarna är det inte så mycket mera vi behöver nämna om annat än att de är Nordiska och ostar från små lokala producenter som förgyller tallriken. Vid sidan av blåmögelosten ligger det en valnötskinuski: Koka 1 dl grädde med ½ dl socker och 1 dl hackade valnötter, koka tills det blir en trögflytande knäckaktig konsistens över det hela, ta av värmen och rör i 1 msk smör, så hålls kinuskin len och blir inte heller allt för seg eller skarp.Till brie osten serverar jag en rönnbärsgele, men det kan lika gott vara någon annan typ, t.ex: Granskots sirap eller hallonsylt.
Tre-stegs-Symfoni på jordgubbar |
Tre stegs symfonin på jordgubbar hittar du här: Jordgubbarna
2 kommentarer:
Ser otroligt gott ut, är detta något du rekomenderar för en hobbykock, eller tycker du det är något för avancerade kockar?
Hej Anna. Det här recepten klarar vem som helst av och är inte alls invecklade att få till. Det ser kanske avancerat ut men är egentligen inte det. Jag lägger ut recepten här så fort som möjligt. Håll utkik. Och tack för din kommentar Anna.
Skicka en kommentar