”Utvecklingen av en hållbar välfärdsstat i ett nordiskt perspektiv
kommer att vara huvudtemat för det norska ordförandeskapet i Nordiska
ministerrådet 2012. Visionen för Nordiska ministerrådet program Ny Nordisk Mat
II (2010-2014), är att det nordiska köket skall inspirera till matglädje, smak
och mångfald. Under 2012 förverkligas NNM:s vision genom sju olika projekt, mat
och kultur, mat och kreativa näringar, ny nordisk vardagsmat, Nordic Food Diplomacy, barn och mat i norden, mat
till många och det nyaste projektet Tång och alger till mat”.
” NNM II bygger på manifestet för det Nya Nordiska Köket med värdeord
som rent, friskt, enkelt och etiskt. Norden har en stark regional matkultur som
resten av världen börjar upptäcka. Den nya nordiska maten handlar om enkelhet
och lätthet. Ny Nordisk Mat vill uppmuntra lokala traditioner i nya format,
samt stöda matproducenter, hantverkare och entreprenörer”.
Ny Nordisk Mat 2012 = Lokalt näringsrikt och utsökt.
Politiskt kämpar man fortfarande
med att förstå matens betydelse för att förhindra framtida sjukvårds kostnader i
samhället. Hälsoforskning och studier börjar först när man har fått diabetes
typ II, medan vi i projektet Ny Nordisk Mat önskar bevisa att förebyggande
arbete innebär att du faktiskt genom av att ära rätt inte får diabetes II. I
alla länder ökar nu vårdkostnaderna minst tre gånger så snabbt som tillväxten i
statsbudgeten vilket innebär att det är endast en fråga om tid innan
kostnaderna leder till en kraftigt minskad levnadsstandard. Det här är ett
vanligt problem för både rika och fattiga länder. Men fokus för vår nordiska
matkultur och de underbara nordiska råvarorna har ökat kraftigt till följd av programmet
Ny Nordisk Mat initierat av Nordiska ministerrådet och det har vi all anledning
att vara stolta av.
I dagarna två från den 6-7
november var gastronomer, kockar, forskare och matentreprenörer samlade till en
stor konferens i Oslo, Mathallen Vulkan, där man använde sig av sin kreativitet
och intellekt i diskussionerna kring hur vi skall få till en verklighet där
våra barn och vuxna inte skall äta sig till framtida matrelaterade sjukdomar
som hjärt och kärl sjukdom, cancer, diabetes och inte minst fetma. Det
diskuterades också om möjligheterna och vägarna in mot att mat betald av den
offentliga sektorn, på sjukhus, skolor och i äldreomsorgen också skall bidra
positivt till ökad matglädje och hälsa och att en ökad förståelse behövs för
hur kostråd, näringsråd och dietråd kan omformas till handling för individerna i
vårt samfund.
Under konferensen lanserades
också Nordic Food Diplomacy: "ett redskap för kommunikation av nordiska värden,
genom uppvisning av mat och måltidsgestaltningar för en betraktande publik
eller måltidsgäster. Nordic Food Diplomacy kan användas vid politiska måltider,
representativa event och exportsatsningar tillsammans med musik, konst,
föredrag, etc".
Länk till Nordic food diplomacy: http://www.nfd.nynordiskmad.org/
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar