Auraosten
-En ost som med lidenskap till
mögel har en pregnant karaktär
opportunistisk framtoning och
sober smak, en helt suvären ost.-
Blåmögelosten har en lång tradition.
Det berättas att Eino Leino trivdes gott tillsammans med rödvin och auraosten
som sällskap. Enligt en allmänt godkänd uppfattning lär Kejsaren Karl den store
ha blivit bjuden på en blåmögel ost, (roquefort) av munkarna i Meauxé, byn Roquefort,
han smakade på osten och det berättas att han lär ha grävt ut mögel partiklarna
ur osten med sin dolk, och trots den stora misstron till osten blev den senare
hans största favorit. Året var 790. Några hundratals år senare, på 1400 talet
blir kungen Karl den VII så förtjust i osten att han deklarerar roquefortosten
som patenterad specifikt för orten, genom en förordning, byn Roquefort blir på
så vis blåmögelostens hemvist.
I Finland försökte man för första
gången att laga blåmögel ost på 1920- talet, och den finska njutningens och
delikatessens historia skrevs år 1935, då man i Åbo började tillverka blåmögelosten
- Aura. Maurits Rasmussen en dansk ostmästare, som älskade Finland med sina
tusen sjöar och storslagna skogar, bosatte sig här och hade en betydande roll
som auraostens skapare och fader. Numera förvaltar Valio patentet till osten
och har den i sitt egna sortiment. Auraosten lagras i 6 veckor var efter den
går ut på den öppna marknaden och det till stor förtjusning för många. År 1997
fick auraosten sin storebroder, Aura Gold, den är i princip den samma osten men
har genomgått en längre lagring (12 veckor) och har därigenom fått en ännu
kraftigare smak.
Aura ost och pepparkaka, tillsammans
med ett gott portvin är en trogen klassiker under julen. Ostens sobra smak och suveräna
fyllighet stämmer väl överens med pepparkakans sötma och kryddighet och skänker
stimulerande signaler från gommen till hjärnan som en slags julhälsning. Det
finns en hel del godsaker som passar väl ihop med auraosten, gravad lax och
auraost är en lyckad kombination: Blanda 1-2 msk grädde eller smetana med ½ dl
auraost till en bredbar smet, skiva några tunna skivor av gravlax och lägg dem på
plastfolie att ligga så att det överlappar varandra. Bred över auraostmassan
och rulla ihop gravlaxen i plastfolien till en tjock cigarr. Lägg i frysen för
ca 1-2 timmar, varefter du tar paketet ut och skivar upp laxen i lagom tjocka
skivor. Det här är någonting som kunde passa både till julbordet och nyårsfirandet.
Eller vad sägs om en Auraost Tiramisu.
-Desseren som med en italiensk
uppstudsighet, ostens karaktär,
måttlighet, och en determinerad
smak, tyglar allt temperament.
2 st äggulor
4 msk strösocker
2 msk amaretto eller Marsalavin, går
även med konjak eller annan likör.
100 gr Mascarpone
100 gr Aura ost
2 dl vispad grädde
12 st Savoiard kex (Italienska söta
kex) eller sockerkaka skuren i tunna skivor.
1,5 dl starkt kaffe
2 msk kakao
1: Tag fram en pajform som passar, ca
15-20 cm, eller större. Tiramisun flyter inte ut så man kan använda en större
form om man vill
2: lägg äggulorna i en skål och
tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och smidig smet. Tillsätt mascarponen,
vispgrädden och auraosten tillsammans med alkoholen och rör om till en jämn blandningen.
3: Brygg kaffet, häll det i en djup
skål som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa inte hela kexet bara
undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblöta, kexen suger snabbt åt sig
vätskan.
4: Lägg de 6 första kexen på botten av
formen. Bred ut hälften av mascarpone-ost smeten ovanpå. Sikta över hälften av
kakaon. Lägg på det sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarpone-ost smeten.
Låt stå i kylskåpet till serveringen. minst 1 timme men gärna längre.
Tiramisu, är en dessert ursprungligen
från Italien, Toscana och Firenze. Den görs traditionellt på kex, expresso kaffe,
ägg, socker, marsalavin, kakao och Mascarpone.
Tiramisu översatt från Italienska till
Svenska tolkas som " dra mig upp". Och i meningen "pigga mig
upp" eller ännu mera bildligt sagt "gör mig gladare och mindre
ledsen" har den blivit en klassiker på det italienska dessertbordet, en
dessert som dessutom funnit vägen in till det nordiska matbordet.
2 kommentarer:
Hyvää Uutta Vuotta 2013!
Kiitos sitä samaa sinullekin, oikein hyvää ja maukasta vuotta 2013.
Skicka en kommentar