onsdag 2 januari 2013

Det Nordiska ländernas måltidsstrategi

I årtusenden har vi människor blivit vana med att maten och måltiden varit en viktig del av processen för vår överlevnad, ett oundvikligt faktum, en förutsättning för allt mänskligt liv. Vi har jagat och lagat mat i årtusenden och det har hört till  en del av vår vardag. Men allt eftersom den mänskliga utvecklingen har gått framåt så har också uppfinningsrikedomen och det tekniska framstegen i köket blivit mera ut-studerade och i många fall även komplicerade. Och dessa framsteg har på många sätt gjort livet  mera surt än lustfullt för många i dag.

Vi har i den här överlevnads-tekniken kommit så långt att maten inte mera spelar någon större roll, i alla fall inte någon större roll än att vi försöker avvärja vår hunger-känsla. Och den föda vi omger oss med är lindrigt sagt både komplicerad och full av kontraster, kontraster som i allra högsta grad inte är förenliga med principen för en lustfylld och god samt hälsosam måltid. Vi har på något underligt vis förlorat förmågan att tänka klart och övergett överlevnads teknikens grundläggande princip i måltidssammanhang. Vi har skapat barriärer vi har svårt att komma över, som "nyhjälplöshet" och i det fall vi klarar att komma över har vi  antagit oss extrema måltidsförhållanden.

Kontrasterna jag talar om är den industriella maten, livsmedelsindustrins måltidsverksamhet, en verksamhet som är så full av kontraster och motsägelser att man blir sjuk av blotta tanken på det. Dagens livsmedelsindustri är inte uppbyggd på principer som bygger på hälsosam och näringsrik mat och i allra högsta grad inte på betydelser som ärlig och riktig mat och än mindre baserar sig på handgjord och kärleksfullt lagad mat. 

Vi har i skuggan av dessa kontraster skapat oss en aning något underliga och motsägelsefulla måltidsupplägg och dieter som man kunde klassa som säregna och extrema, måltiden har blivit till en extrem sport och man har glömt matens och måltidens grundläggande betydelse. Aldrig förr har vi haft så stor och mångsidig kunskap,om förhållandet till kosten, vår fysiska aktivitet och vår föda. I dagens samfund bombarderas både unga och vuxna med budskap om hälsa, sundhet och välbefinnande via kosten. Det är inte längre vanligt med att ha ett normalt förhållande till maten, ökad fokus på kropp och hälsa skapar ökad press, vi har närmast blivit våra egna näringsfysiologer och det att vara sund, slank och tränad är inte bara ett skönhetsideal men också ett hälsoideal.

Det har blivit legitimt att vara upptagen av mat på ett sjukligt sätt och synen på den egna kroppen gör att många får ett svårt förhållande till maten, det sunda har på många sätt blivit osunt. Många av oss har blivit den nya hälsosjukdomen: Ortorexins offer.

En del människor bantar sig sjuka och äter sig sjuka och det är i detta landskap myndigheterna borde manövrera och vara aktiva. Det verkar som ett dilemma att vi skall kämpa mot övervikt och fetma samtidigt som många har en ätstörning eller är i fara för att utveckla en. Här har hälsomyndigheterna en stor uppgift i att samtidigt som det försöker lösa folkhälsoproblem också  ta hand om alla de människor som är sjuka.

Vi har i dagens samfund ett stort och allvarligt problem att ta hand om, ett problem som tyvärr är alltför synligt och brytalt i sin framfart, nämligen synen på matens och måltidens betydelse. Här har vi alla ett ansvar att uppfylla för den växande generationen, och det genom uppmuntran och vägledning till förändrade kostvanor. Världshälsoorganisationen  WHO har redan länge framhållit vikten av en total livstils-förändring i våra måltidsvanor och nu mera än förr är det dags att göra någonting åt detta problem. Kanske år 2013 kan bli ett år när förändringens vindar blåser i rätt riktning, "trots att det olyckssaliga numret tretton vittnar om någonting mera olycksbådande". 

Att äta hälsosamt betyder då så alls inte att man skall avstå från allt det goda, tvärtom, att äta hälsosamt är liktydigt med gott och nyttigt lika mycket som njutningsfullt och mättande. Finland stod för parollen: klimatsmarta val i sitt ordförandeskap i Nordiska ministerrådet år 2011 och målet var att de nordiska länderna skulle få en ännu synligare roll som en stark och enad klimatpåverkare, Norges ordförandeskap år 2012 gick ut på att föra fram budskapet om utvecklingen av en hållbar välfärdsstat i ett nordiskt perspektiv och Sveriges ordförandeskap  nu i år 2013 går under parollen" Sverige det nya matlandet" och man fokuserar bland annat på varför det kastas bort så mycket mat i vårt samhälle. Maten och måltiden bör få den största uppmärksamhet, det tycker jag den är värd. Och när man inom Nordiska ministerrådet genom olika projekt som tex, Ny Nordisk Mat framhåller goda måltidsvärden och främjar en sund utveckling inom det gastronomiska fältet så ser nog framtiden trots allt mera ljus ut. Med hopp om nya upplevelser i smak och måltidsupplägg önskar jag ett gott nytt och händelserikt år till er alla. Gott Nytt År. 

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge