söndag 3 mars 2013

Barn, åldringar och mat verkar vara en het potatis ingen vågar röra eller svälja när det riktigt gäller.


Jag tror att jag har sagt detta ett antal gånger förr och det skadar heller inte att upprepas. Barn, åldringar och mat hör till några av det mest elementära ting som finns på jorden, och borde, kunde man då också tycka, vara bland det högst prioriterade i samhället och bland enskilda människor. Men tyvärr så är det inte alltid så, vi blundar allt för mycket för det faktum att vi åsidosätter våra nära och kära, den växande generationen och det äldre glöms bort, de får ge vika för våra egna intressen och ideal. Det pratas mat, barn och åldringar i spalter och media, projekteras och behandlas i seminarier och konferenser men inget konkret synbart stoff för en förändring har ännu sett dagens ljus, det tycker jag är lite märkligt ändå, eller har jag missat något väsentligt kanske?

Barn, åldringar och mat är inte det första man som politiker i samhället, förälder eller anhörig tänker på, tankarna kretsar nog mera omkring problemet med att få tiden till att räcka till för alla de olika göromålen man har. "Måltiden den kan man väl ändå överse då det finns så mycket mera viktigare saker i vardagen som dessutom kräver all uppmärksamhet". Våra åldringar ges bara en viss uppmärksamhet i vården och när det gäller deras naturligaste och viktigaste behov, nämligen maten, så anser vi oss ha rätten att totalt nonchalera det behovet, vi formligen slänger i dem maten, mat som dessutom är fullständigt näringslös och helt utan karaktär och entusiasm. Eller vi ger dem talande matautomater, vidrigt och absurd. Vi kan inte fortsätta att tänka och handla på det här viset, det får konsekvenser, konsekvenser som leder till sorgliga överraskningar längre fram.

Det talas i dag i termer som barn och mat, smakskola och hur viktiga dessa termer är och vad som kan och vad som borde göras med bland annat skolmåltiden. Jag har följt den utvecklingen i snart 25 år och sett följderna av felaktiga beslut, politisk ovilja och den slags förmyndaraktig nonchalans som lett till att eleverna flyr skolmåltiden och äter sin mat från t.ex. gatukök, bensinmackar och dylikt.  Jag har sett hur kökspersonal lider av stressrelaterad ångest och reagerar med likgiltighet, uppgivenhet och sjukskrivningar landet runt, och allt detta bara för att några få beslutsfattare ansett sig ha rätten sätta sig över våra primära behov.

Vi söker tröst i andras lycka och framgång men vågar sällan ta dem till oss, mera än att beundra dem. Sverige är ett gott exempel på samarbetsvilja och folklig uppoffringsvilja. Där har man förstått innebörden i termen Barn, åldringar och mat. Varför skall det vara så himla svårt att inse den goda egenskapen det medför i att göra som andra ibland. Vi finländare tycks tro att allting reder nog opp sig bara vi väntar en stund. Vad jag vill ha sagt är att vi finländare borde lära oss av det goda exemplen våra närmaste grannar förverkligar och inte bara ta dem upp som ett par exempel och i nästa ögonblick blunda för dem när vardagen kommer emot. Allt för länge har vi sneglat över axeln och tagit upp det goda exemplen men i nästa stund lika väl lagt dem i en skrivbordslåda för att bevaras och arkiveras som, i bästa fall, goda råd.

Jag menar på fullaste allvar att det är dags att börja göra någonting och sluta dalta omkring i den nordiska potatisåkern som om allting vore perfekt och i stället se över den egna åkern och våga  ta upp barnens och åldringarnas rätt till en fullvärdig måltid, spenderad av vårt samhälle där det är officiellt lagstadgat, dvs, inom den offentliga måltiden. Det krävs en skärpning bland politiker, en åthutning som väcker dem ur deras törnrosa sömn och beslutsfattare bör tänka på andras väl mera en på sina egna intressen, jag vill se resultat nu och inte sedan när våra barn är gamlingar och måste ta över stafettpinnen i detta elände. Och JA, jag vet att Finland var det första landet i världen med att bjuda ut en kostnadsfri varm skolmåltid för skolbarn, det är exakt  63 år sedan i år, det skall vi vara stolta över, MEN det är också det enda i sammanhanget vi kan vara stolta över.

Och projekt på projekt förekommer även i Finland men det är bara de att dessa projekt samkörs inte och allra minst ges det någon allmän information om dem, de lever i ett slags informativt dunkel och egen bubbla där svårigheten blir att hävda sig nationellt och för att inte tala om internationellt. Åtminstone jag saknar ännu synbara positiva resultat, och kontentan av allting blir att fortsättningsvis är det eleverna som lider mest och får minst ut av allting. Och självklart finns det eldsjälar vi skall uppmuntra till att fortsätta, men det får ändå inte vara så att vi måste enbart förlita oss till dessa eldsjälar, som sagt jag efterfrågar en reaktion och respons från den politiska sektorn och speciellt från de som har det beslutande ansvaret, tror det verkligen att allting står rätt till. Vi behöver bara se på antalet elever och föräldrar som är uppgivna, och främst av allt höra vad köksorna har att säga som är eleverna närmast så får vi nog fort en annan uppfattning.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge