torsdag 4 april 2013

Talande matautomater till Borgå och Lovisa en förskräcklig framtidsvision som tycks bli en verklighet!

Talande matskåp, matautomater för det äldre… hur låter det för en människa som är så till åren kommen att man behöver hjälp med att laga mat där hemma? Och hur känns det för de pensionärer som ännu klarar av att hantera sina måltider själva i sitt eget hem genom av att laga maten själv, men som ändå kanske får en talande matautomat in i sitt hem i stället? För inte så länge sedan var dessa matautomater involverade i Kristinestad i projektet Trygghet i hemmet dygnet runt och där skulle dessa matautomater testas på ett antal äldre personer. Den testen fick ett snabbt slut, dels av den anledningen att det inte ingår i staden Kristinestads välfärdsstrategi att framhålla detta förfarande, (där talade man endast och enbart om goda regionala förhållanden med en balanserad och förnöjd skara innevånare och där det lokala och nära sambandet mellan innevånare och företag skulle blomstra och där varje individ skulle vara värdefull i staden). Och i synnerhet avslutades projektet av en så enkel men förpliktande orsak som att Staden blivit utsedd till Finlands enda Cittaslow-stad och de med allt vad det innebär av just förpliktelser. Och då klingade inte talande matskåp vidare vackert ens i ett så seriöst projekt som detta: Trygghet i hemmet dygnet runt,  och projektet med talande matautomater avslutades nästan lika fort som det påbörjats

Nu är det både Lovisa och Borgås tur att ta del av den här, som jag vill kalla det, fadäsen, misären, idiotin och politiska dumheten, gyckleriet, stupiditeten,  ja vad skall vi kalla det mera än detta, den största absurditet man kan tänka sig. Man kan om man vill läsa båda städernas egna målsättningar och visioner för framtiden i deras välfärdsstrategier och är man ens lite läskunnig så kan man också vid en mera ingående granskning av texter fort konstatera att framtiden för den åldrande skaran innevånare nog torde vara ganska så bra och fördelaktig. Ålderdomen med ett socialt nätverk och fungerande hälsovård och ett värdigt liv ser ut att vara tryggad och säkrad genom strategin??? men är den verkligen de! Det är den i varje fall på pappret så att säga???? Hur är det då med den sanna verkligheten? Den talar ju helt tydligt ett annat språk.

Varför i hela fridens namn skall man även tillåta i både Lovisa och Borgå att talande matautomater skall bli en del av de äldres sociala vardag, Är det för att provocera eller för att, om ännu värre, diskriminera åldringarna i dessa städer man låter politiska beslut få sådana konsekvenser, att man kan tillåta dessa matautomater? Vill man verkligen vara så dum och tanklös i både Borgå och Lovisa. Ironin kan inte ens bli större när man i samma andetag som man förkunnar i både Lovisa och Borgå om hur man skall infria löften om en värdig livsstil, samt främja människornas välmående, hälsa och trivsel samtidigt ur den andra lungan hostar fram det värsta tänkbara alternativet, talande matautomater för de äldre. Detta är ett hån mot de äldre, man förnedrar och tar ifrån dem all den respekt de är värda att få och till på köpet ger man signaler av en fullständig arrogans mot gamla människor. Kan absurdheten ens bli värre en så här? Detta är mera än alvarligt, totalt utan rimm och ranson.

I Lovisa är man mån om att framhålla Kompanjonskapsprojektet där målet är att man med ”gemensamma segel” skall öka välfärden för människor i olika åldrar samt att förbättra livskvaliteten genom deltagande och aktivering. I Borgå vill man framhålla visionen om en värdig och aktiv ålderdom i det egna hemmet och i båda städerna ser man ut att villa infria dessa löften, men lika förbannat är de talande matautomaterna på väg in i åldringarnas egna hem. Det här är utanför all logik och sunt förnuft och vittnar bara om en förfärligt dålig tankeverksamhet hos våra politiska beslutsfattare, de måste ha drabbats av ett totalt hjärnsläpp. De har med all avsikt kommit på att man inte ska ta hand om sina åldringar mer, man kan utelämna dem till automater och de automaterna skall hjälpa att mata dem och nästa steg blir i värsta fall att även ta livet av dem. Jag hoppas att man tar sitt sunda förnuft till fånga. För en sak är helt säker, vi blir alla en dag gamla och skröpliga och behöver omvårdnad och omsorg för att klara av vardagen. Jag tror inte att någon av oss vill bli matad och till sist avlivad av en automat. Vi är nog mera värda än så. Nu är det dags att skapa en opinion.

Att de talande matautomaterna troligen bara är ett försök, ett test i städerna Lovisa och Borgå är ingen bra ursäkt för att genomföra planerna med automaterna, tvärtom. Du som är gammal, äldre, frisk och kry i förhållande till din ålder, vill du verkligen ha en talande matautomat i ditt hem? Vill du sitta och konversera med automaten om allt de du upplevt under din livstid. Vill du gå med den ångesten varje dag att kanske bli utelämnad till ditt eget öde med både en matautomat och en framtida avlivningsautomat och aldrig mera få den där sociala närkontakten till en annan människa, en medmänska. Tänk på det, och tänk då också på hur nära vi är att förverkliga George Orwells teorier, och inbillar du dig samtidigt att detta bara är en mardröm som går över kan jag genast övertyga dig om att du drömmer inte, det står kanske redan nu en förespråkare för talande matautomater utan för din dör och knackar på, och det bästa du då kan göra är att säga din mening och inte släppa dem över tröskeln till ditt hem.

Dessa matautomater var ursprungligen designade för flygplan i luften och där kan dom få lov att höra hemma men att någon idiot kommit på att de även skulle kunna anpassas för de äldre var en så dum tanke att man frågar sig om personen i fråga tänkt med rumpan i ställe för huvudet. Jag tror att man inte har tänkt alls och i alla fall inte med det hjärnkontor man förbinder med intelekt och hjärna.

Alla de bortförklarande ursäkterna med att matautomaten är ett bra komplement när inte hemtjänsten eller hemvården fungerar som den skall, därför att man inte har tid och hemtjänstens vårdare har för dålig tid att genomföra en del av de vardagliga sysslorna de är ålagda att göra klingar inte vidare bra. Jag vill att man skall tänka lite längre än vad näsan är lång och fundera över vad för slags signaler och budskap det egentligen är man vill framföra då man väljer en matautomat före den hemtjänst som egentlöigen borde fungera klanderfritt och utan problem. Jag vet att största problemet är tidsbristen hos vårdpersonalen i deras hembesök, och jag vet också att arbetsgivaren har piskan på ryggen för det anställda i Finland, men så bör det inte och får det inte vara.

Jag blir mer än tacksam om jag får respons och kommentarer på den här tråden för nu er det dags att skapa en opinion för att få ett slut på den här matautomatiken för alltid. Ingen varken ung eller gammal skall behöva känna på hur det känns att bli utelämnad till en automats öde, vi är nog mera värda en så. inte sant?


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge