Bouillabaissen omges av en vacker natur och atmosfär och det färska råvarorna direkt ur havet spelar en avgörande roll för soppans härliga doft och smak. Man kan nog utan att överdriva hålla med i det uttalande som myntats av stora gastronomer om att den franska fisksoppan, bouillabaissen , är medelhavets signaturmelodi.
Jag i min tur vill faktiskt påstå det samma om det Österbottniska kustnära områden runt omkring kvarken och bottniska viken, vi har en otroligt vacker natur, med en ännu vackrare skärgård och faktiskt en hel del fantastiska råvaror att ösa upp i detta havsområde. Bouillabaissen innehåller som vi alla vet minst fyra stycken olika fisksorter och i varje fall två till tre olika skaldjur, en del rotfrukter och obligatoriska kryddor.
Soppan får sin karaktäristiska doft och smak av den härliga fond man kokar på allt avskär, puts och benrester från fisk, varefter man tillsätter alla de goda rotfrukterna som selleri, morot och potatis. Fiskarna och skaldjuren åker i soppan hela och det hela avrundas med en stor bukett färska kryddor.
Min Österbottniska fisksoppa skall innehålla fyra stycken olika fiskar och minst ett skaldjur, nämligen kräftor. Rotfrukter som potatis, rödbeta, blomkål, purjolök och kålrot är givetvis obligatoriska och gräslök, dill, persilja och libbsticka är självskrivna. Fonden kokas på det avskär och puts som kommer av fisken. Rotfrukterna skärs i antingen lagom stora tärningar eller i små knippen och örterna skärs i strimlor och åker i soppan först när den serveras. Den här fisksoppan är enligt min mening det Österbottniska svaret på den Franska fisksoppan och kan nog med stolthet även den få gå under devisen "fisksoppan från Österbotten, bottniska vikens signaturmelodi".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar