Fänkål kokt i apelsinsaft



Apelsininkokt fänkål

Ingredienser:

2 st hel fänkål
Saften av 3-4 st apelsiner
1 st schalottenlök 
4-5 st hela nejlikor
½ dl socker
1 tsk salt
100 g smör

1: Skölj och tvätta fänkålen. Skär bort det yttersta bladen och stjälkarna. Dela fänkålen i fyra delar som båtar och lägg i en kastrull.
2: Skala löken och dela den itu. Lägg i kastrullen.
3: Tillsätt kryddorna, sockret och saften av apelsinerna. Låt det koka tills fänkålen blivit genomkokt och mjuk. Tillsätt smöret och eventuellt finhackad gräslök eller purjolök och låt det koka ihop en liten stund.

Servera tillsammans med kokt eller ångad lax. Passar bra till en kraftig blåmögelost eller som  tilltugg till en lammstek och även vilt.

Bon appetit

Kommentarer