Långtidsbakat lammlägg a la slow food med ädla röda droppar från italien.


Lammlägg a la slow food
receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st lammlägg 
2 st hela rödbetor
1 hel morot
1 stor bit rotselleri
2 st gula lökar
1 st lagerblad
3 msk rödvinsvinäger
2 dl rödvin
½ liter rödvin av yppersta kvalitet
Salt och peppar
½ dl god olivolja
en färsk tmjankvist
En färsk rosmarinkvist
vitlök efter smak

Och fram för allt:
En massa kärlek till rätten

1: Skala rotsakerna och löken, skär rotsakerna och löken därefter i mindre bitar. Vitlöken låter du gå i hel. 2: Lägg rotsakerna, löken, vitlöken och det färska örtkvistarna samt lagerblad i botten på en eldfast gryta. Skvätta över rödvinsvinägern, rödvinet och häll på vatten. 3: Gnid in lammläggen med salt och peppar. Lägg läggen därefter i grytan över rotsakerna och ha på grytlocket. Ställ in i ugnen på 95 graders värme och låt grytan stå i ugnen minst 5 timmar.  
Den här rätten är så enkel att till och med ett barn klarar av att göra den utan några större besvär. Allting sköter sig själv, lammet blir själv öst av vätskan som avdunstar i grytan och når grytlocket varpå det så att säga droppar ner över köttet och öser det med aromerna som bildas medan det hela "färdas" i ugnen. Och när grytlocket sedan till sist lyfts upp och den färdiga rätten blottas så fylls rummet av himmelska dofter du inte kan ana dig till om du inte fått uppleva det hela själv. Servera lammläggen med grönsakerna du har i botten av grytan, vätskan reducerar du ihop till den godaste skysås och det hela sköljer du sedan ner med det ädlaste droppar du själv tycker passar in. 

Buona fortuna e buon appetito


Bon appetit

Kommentarer