Jag minns det som igår, den varma sommardagen
med en stilla bris som svepte in över land och en klar blå himmel som
förebådade vackert väder i flera dagar, och att därmed var också sommaren glassens
högtid. Det är det här som är upptakten till den euforiska känsla och det smått
hypnotiska tillstånd man så väl känner igen sig i just med att äta glass. Alla
har vi känt av den lycka en kall glass skänker och ger oss under sommarens
allra hetaste dagar, och ingen har väl någonsin tackat nej till en portion
glass, när det väl bjudits, och för en del är till och med glassen så helig att den
äts även under vinterhalvåret o ansett väder och vind.
Året var 1928 då Oy Jakobstads Glassfabrik,
senare känd som Sun Ice, inledde sin verksamhet i Jakobstad och jag tror att då
ännu visste inte bröderna Sundell om hur stor nationell uppmärksamhet deras
glass skulle få, det var något man så småningom nog skulle upptäcka. Sun Ice
glass blev med tiden allt mer känd bland folk och blev faktiskt också folkets
favorit nummer ett, Sun ice varumärket blev till sist även symbolen för glassarnas glass och enligt min
mening också en nationell gastronomisk matskatt och därmed en nationell ägendom.
Ni måste ursäkta mig för att jag ger utryck
för mina känslor i detta fall, men tyvärr, för att säga det milt, så gick en bit gastronomisk historia och ett
kullinariskt arv i graven när Sun ice övertogs av den stora jätten i livsmedelsindustrin, Saarionen Oy.
Året är 1997 då Saarioinen Oy köper glassfabriken
Oy Sun Ice Ab. Varefter Sun Ice säljs vidare till Ingman foods. Det är den dagen ett unikt glassrecept i Jakobstad går förlorat
och som jag redan nämnde en historiskt värdefull smak, en kullinarisk matskatt
går i graven. Det finns säkerligen många ursäkter och orsaker till varför man
sålde bort glassfabriken, och förmodligen även godtagbara orsaker till varför, men
inget är ursäktbart eller ens förlåtbart när det gäller Saarioinens och Ingmans fumlande
och hantering av en så värdefull nationalskatt som Sun Ice, den smaken man på
Jakobstads glassfabrik lyckades avla fram genom ett mycket exklusivt och
förhoppningsvis, patenterat recept, var så unikt att det egentligen aldrig
borde fått komma ens i närheten av någon stor livsmedelsindustri.
Nu kan vi bara försöka minnas den tiden genom
dagens glassutbud och på något slags drömaktigt
vis förnimma den smak vi blev uppvuxna med i Jakobstad under ledning av
Jakobstads Glassfabrik och när vi väl vaknar upp ur den drömmen konstaterar vi
bara att dagens glassar, vems de än måtte vara, är långt ifrån lika smakfulla
som Sun Ice glassen var. Om nu någonting ens kan vara till en liten tröst så skulle det kunna vara det att den glassen med sin unika smak har etsat sig fast i så många människors minnen att den svårligen kan glömmas. Vi minns dig än i dag som den du var, världens godaste glass, den om någon hade platsat i Slow foods Smakernas ark, men nu är det dock nog mera: Jakobstads glass Rest in peas !!?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar