Tryffelstuvad Oxfilé med ramslök och knäckecrust, confiterad äggula med kirskåls emulsion, vit sparris, morot, bakad fjällmandel. Tryffelskum.

Tryffelstuvad oxfilé med ramslök och knäckecrust. Confiterad
äggula, kirskåls emulsion, vit sparris, morot, bakad fjällmandel.
Tryffelskum.

© Christian Tikkanen


Den nyaste trenden innanför gastronomi är att visa upp ett mångfald av flora och fauna. Att lyfta fram olika klimatzoner och geografiska punkter i matlagningen. I samband med Bocuse D'or Europe i Stockholm skapades konceptrestaurangen The Secret of Swedish Terroir för att visa upp det Svenska matlandets mångfald från norr till söder och kust till inland. Initiativtagare till konceptet var Gastronomi Sverige och syftet var att visa upp den svenska mångfalden i både flora och fauna. Landets nio klimatzoner var representerade i form av fyra kök. De fyra köken symboliserade vardera ett terroir: Sjö&Hav, Fält, Fjäll och Skog. 

Dagens matlagning handlar om att värdesätta de olika klimatzonerna och göra mindre kända och kanske bortglömda eller undanskymda råvaror intressanta, det handlar om att lyfta fram en eller flera terroir på tallriken och att på ett nytt innovativt sätt skapa Gastronomi som tillfredsställer alla. Det är som svenska gastronomer själv har uttryckt det: det är allt detta som tillsammans skapar härlig mat- och dryckesupplevelser. Själv anser jag också att det är den här vägen vi som kockar skall gå, för redan bara det att Nordiska kockar stadigt vinner guld, silver och brons i prestigetunga kocktävlingar vittnar om ett stort intresse för det nordiska elementen.


Kommentarer