1: Närproducerad och lokalmat (Kortrest
mat) smakar bättre.
Om råvaran är odlad i närområdet är den som
regel plockad de närmaste dagarna. Då är också smaken fulländad och skarp i
motsättning till långrest mat som kommer från Mexico eller Florida som
förståeligt nog är plockad eller skördad för länge sedan. Bara en veckas
försening från skörd till matbord gör att sockret i plantan blir till
stärkelse, plantans celler krymper och produkten mister sin vitalitet och
kvaliteten blir lidande.
2: Lokala råvaror är bättre
för dig.
Det är allmänt känt att färska råvaror
förlorar sina näringsämnen snabbt. Lokalt odlad mat som är köpt kort tid efter
skörden bibehåller näringsämnena och är
tillpassad den bakterieflora vi är vana med.
3: Lokal mat bevarar den
genetiska mångfalden.
I modernt industriellt jordbruk blir arter
utvalda för förmågan att mogna samtidigt,
de skall kunna tåla effektiva skördeprocesser och ha ett tåligt yttre som
överlever både packning och frakt. I tillägg
ska de ge en längre tids hållbarhet i butiken.
Endast en handfull hybridarter av grönsaker
och frukt möter sådana här stränga krav och därmed är det lite genetiskt
mångfald.
Lokala bönder avlar gärna upp ett större
antal varianter för att få en längre skördesäsong samt en mångfald av färger
och de bästa smakerna. Du hittar bland
annat ”heirloom/ ärvda frön” som gått i arv från generation till generation
därför att de smakat gott. De gamla varianterna har ett genetiskt material som går
hundradevis ja till och med tusenvis av år tillbaka i tiden där människan gjort
det riktiga valet av frö. Dessa frön kan genom sina gener ge oss nyckeln till
att skapa och laga nya varianter som trivs i ett skiftande klimat. Lokal mat
bevara alltså således genetiskt mångfald.
4: lokal mat är GMO-fritt
Till trots för att företag som Monsanto
arbetar intensivt för att få den totala kontrollen över världens frömarknad,
också det ekologiska, och GMO-restriktionerna i Norden är ganska så stränga, så kan du ändå utan att veta om det köpa och så frön som är genmodifierade. Därför
är det av yttersta vikt att man blir medveten om vilka företag som Monsanto
lägger under sig så att man vet att de frön vi använder och sår i våra egna hagar
verkligen är fria från GMO, och det är enklare att kontrollera detta hos den
lokala bonden, inte sant!
5: Närproducerad (
KORTREST MAT) stöder lokalt jordbruk.
Stadigt flera bondgårdar och småbruk blir
nedlagda eller blir uppslukade av stora enheter vilket gör att den riktiga
bonden håller på att bli en utrotningshotad art. Vi blir därmed beroende av import som gör oss sårbara. Lokala
bönder som säljer direkt till konsumenten slipper alla dyra mellanhänder i
distribution och kan således få full vinst på sin odling – som det i sin tur
betyder att bönderna kan tjäna mera och upprätthålla gårdsdriften och hålla på
med det dom älskar mest.
6: Lokal mat
stärker gemenskapen, förbindelsen mellan producent och konsument
När du köper dina varor direkt från bonden
bidrar de till att upprätthålla en förbindelse mellan jordbrukaren och
konsumenten. Att känna bonden ger dig en insikt i alla årstiderna, vädret och
det stora mirakel det är i att odla mat. Det kan också ge dig tillgång till en
gård där dina barn och barnbarn kan lära sig allt om natur och lantbruk.
Relationerna bygger på ömsesidig förståelse och tillit där man kan växa och
trivas.
7: Närproducerad (KORTREST
MAT) räddar odlingsbar mark
När efterfrågan på närproducerad och lokal
mat ökar är det mindre troligt att odlingsbar mark blir utsåld till industri
och bebyggelse .
Glädjen av att kunna köra på landet och se
de långsträckta markerna i växt, ängar fulla av blommor och pittoreska små lador
som är inplanterade mellan åkrarna är bara möjligt, och blir bara möjligt om vi
som konsumenter stöder fullt ut de som vi kallar för KORTREST MAT, DET
LOKALPRODUCERADE OCH NÄRODLADE.
8: Lokal mat bidrar till en
ekonomisk tillväxt i området.
Genom av att odla och sälja mat lokalt vill
det styrka lokalsamfundets ekonomi och skapa självständighet.
9: Lokal naturlig
mat är miljö och naturvänlig.
En väl driven gård är en plats där
resurserna till fruktbar jord och rent vatten är högst värdesatta. Enligt en
del forskning och statliga argument kan bönder som praktiserar reducerad
jordbearbetning motverka 12 – 14 procent av det karbon/ kåldioxid som släpps ut
av bilar och industrin. I tillägg är bondgårdar ofta den perfekta miljön för en
massa vilda djurarter som ugglor, rovfåglar, fladdermöss, gnagare och räv där
det strövar omkring i ett lapptäcke av åkrar, ängar, skog, dammar och
byggnader.
10: Lokal mat handlar om framtiden.
Genom av att i dag stöda
lokala bönder kan du bidra till att det även i morgon och för kommande generationer vill finnas bondgårdar i
ditt lokalsamfund som kan säkra dig tillgången till ett mångfald av näringsrik och
smakfull mat.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar