lördag 2 augusti 2014

Kortrest mat - 10 argument till varför du bör köpa lokalodlat och närproducerat.

1: Närproducerad och lokalmat (Kortrest mat) smakar bättre.
Om råvaran är odlad i närområdet är den som regel plockad de närmaste dagarna. Då är också smaken fulländad och skarp i motsättning till långrest mat som kommer från Mexico eller Florida som förståeligt nog är plockad eller skördad för länge sedan. Bara en veckas försening från skörd till matbord gör att sockret i plantan blir till stärkelse, plantans celler krymper och produkten mister sin vitalitet och kvaliteten blir lidande.

2: Lokala råvaror är bättre för dig.
Det är allmänt känt att färska råvaror förlorar sina näringsämnen snabbt. Lokalt odlad mat som är köpt kort tid efter skörden  bibehåller näringsämnena och är tillpassad den bakterieflora vi är vana med.

3: Lokal mat bevarar den genetiska mångfalden.
I modernt industriellt jordbruk blir arter utvalda för förmågan  att mogna samtidigt, de skall kunna tåla effektiva skördeprocesser och ha ett tåligt yttre som överlever både packning och frakt. I tillägg  ska de ge en längre tids hållbarhet i butiken.

Endast en handfull hybridarter av grönsaker och frukt möter sådana här stränga krav och därmed är det lite genetiskt mångfald.

Lokala bönder avlar gärna upp ett större antal varianter för att få en längre skördesäsong samt en mångfald av färger och de bästa smakerna.  Du hittar bland annat ”heirloom/ ärvda frön” som gått i arv från generation till generation därför att de smakat gott. De gamla varianterna har ett genetiskt material som går hundradevis ja till och med tusenvis av år tillbaka i tiden där människan gjort det riktiga valet av frö. Dessa frön kan genom sina gener ge oss nyckeln till att skapa och laga nya varianter som trivs i ett skiftande klimat. Lokal mat bevara alltså således genetiskt mångfald.

4: lokal mat är GMO-fritt
Till trots för att företag som Monsanto arbetar intensivt för att få den totala kontrollen över världens frömarknad, också det ekologiska, och GMO-restriktionerna i Norden är ganska så stränga, så kan du ändå utan att veta om det köpa och så frön som är genmodifierade. Därför är det av yttersta vikt att man blir medveten om vilka företag som Monsanto lägger under sig så att man vet att de frön vi använder och sår i våra egna hagar verkligen är fria från GMO, och det är enklare att kontrollera detta hos den lokala bonden, inte sant!

5: Närproducerad ( KORTREST MAT) stöder lokalt jordbruk.
Stadigt flera bondgårdar och småbruk blir nedlagda eller blir uppslukade av stora enheter vilket gör att den riktiga bonden håller på att bli en utrotningshotad art. Vi blir därmed  beroende av import som gör oss sårbara. Lokala bönder som säljer direkt till konsumenten slipper alla dyra mellanhänder i distribution och kan således få full vinst på sin odling – som det i sin tur betyder att bönderna kan tjäna mera och upprätthålla gårdsdriften och hålla på med det dom älskar mest.

6: Lokal mat stärker gemenskapen, förbindelsen mellan producent och konsument
När du köper dina varor direkt från bonden bidrar de till att upprätthålla en förbindelse mellan jordbrukaren och konsumenten. Att känna bonden ger dig en insikt i alla årstiderna, vädret och det stora mirakel det är i att odla mat. Det kan också ge dig tillgång till en gård där dina barn och barnbarn kan lära sig allt om natur och lantbruk. Relationerna bygger på ömsesidig förståelse och tillit där man kan växa och trivas.

7: Närproducerad (KORTREST MAT) räddar odlingsbar mark
När efterfrågan på närproducerad och lokal mat ökar är det mindre troligt att odlingsbar mark blir utsåld till industri och bebyggelse .

Glädjen av att kunna köra på landet och se de långsträckta markerna i växt, ängar fulla av blommor och pittoreska små lador som är inplanterade mellan åkrarna är bara möjligt, och blir bara möjligt om vi som konsumenter stöder fullt ut de som vi kallar för KORTREST MAT, DET LOKALPRODUCERADE OCH NÄRODLADE.

8: Lokal mat bidrar till en ekonomisk tillväxt i området.
Genom av att odla och sälja mat lokalt vill det styrka lokalsamfundets ekonomi och skapa självständighet.

9: Lokal naturlig mat är miljö och naturvänlig.
En väl driven gård är en plats där resurserna till fruktbar jord och rent vatten är högst värdesatta. Enligt en del forskning och statliga argument kan bönder som praktiserar reducerad jordbearbetning motverka 12 – 14 procent av det karbon/ kåldioxid som släpps ut av bilar och industrin. I tillägg är bondgårdar ofta den perfekta miljön för en massa vilda djurarter som ugglor, rovfåglar, fladdermöss, gnagare och räv där det strövar omkring i ett lapptäcke av åkrar, ängar, skog, dammar och byggnader.

 10: Lokal mat handlar om framtiden.
Genom av att i dag stöda lokala bönder kan du bidra till att det även i morgon och för kommande generationer vill finnas bondgårdar i ditt lokalsamfund som kan säkra dig tillgången till ett mångfald av näringsrik och smakfull mat.

Bon appetit











Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge